пятница, 12 апреля 2013 г.

Шахраї шукають довірливих

Як розповів «Променю» начальник СКР РВ УМВС В.БУЛДЕНКО, на території області останнім часом зареєстровано 5 звернень громадян, які постраждали від нового і специфічного виду шахрайства. В усіх випадках зловмисники примудрилися незаконно зняти кошти з банківських карток потерпілих. Молоді люди, віком від 25 до 35 років, внаслідок дій шахраїв втратили різні суми грошей, найменша з яких 700 гривень, а максимальна — 5 тисяч.
Схема скоєння цих злочинів однакова: шахраї через мережу Інтернет відстежують осіб, які виставляють на Інтернет-аукціонах або спеціалізованих сайтах оголошення про продаж особистих речей. Зловмисник телефонує такій людині та вдає з себе покупця. Він домовляється перерахувати гроші за товар на банківську картку продавця, а для цього дізнається його прізвище, ім'я та по-батькові, а також номер картки.
За кілька хвилин спільник фальшивого «покупця» знову телефонує потенційній жертві. Він представляється працівником банку, який здійснює операцію, і повідомляє, що на банківську картку продавця зараз будуть перераховані гроші. Але для їх занесення на рахунок, мовляв, потрібно назвати код підтвердження, який приходить на телефон у вигляді СМС-повідомлення. Довірлива людина диктує код підтвердження самозваному «банківському працівнику», після чого шахраї за допомогою цього коду, без застосування банківської картки власника, спокійно переводять гроші з рахунку.
Отже, громадянам слід бути обачними. Ні в якому разі не довіряти незнайомцям конфіденційної інформації, зміст якої повинен бути відомим лише вам. Також мати на увазі, що справжні банківські працівники ніколи не займатимуться розв'язанням подібних питань за телефоном. Обмін конфіденційними відомостями можливий тільки при особистому зверненні клієнта до банківської установи.
До речі, попри неодноразові попередження правоохоронців про так зване телефоне шахрайство (це коли батькам уночі телефонують ніби то з міліції і пропонують за звільненя сина, який втрапив у халепу, виділити гроші), на Чернігівщині ще декілька людей потрапляли в тенета злочинців. Останній випадок стався в обласному центрі, коли надто довірлива громадянка перерахувала зловмисникам 32 тисячі гривень. З огляду на це варто ще раз нагадати людям: будьте пильними!

Комментариев нет:

Отправить комментарий