пятница, 12 апреля 2013 г.

На часі – «велика вода»

Погодні умови, які формують весняне водопілля, змінилися 22 березня внаслідок проходження південно-західного циклону, коли на території району випало снігу 110-150% від місячної норми. З метою здійснення комплексу превентивних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій 30 березня було проведено засідання районного оперативного штабу, на якому затверджено перелік відповідних заходів для безпечного пропуску льодоходу, весняної повені та дощових паводків.
У зв’язку з потеплінням відбулось активне танення снігу, що спричинило підйом рівня води у річці Снов - від 3 до 15 см за добу. Станом на 9 квітня цей показник складає 242 см над нулем поста. Збільшився і рівень ґрунтових вод. (Багаторічні характеристики максимальних рівнів води весняних водопіль в р.Снов складають : мін. -157 см, серед. - 297 см, макс. - 400 см). Внаслідок підвищення ґрунтових вод та інтенсивного танення снігу з року в рік потерпають від підтоплення вулиці північної частини міста Щорс (Б.Хмельницького, Кірова, Дзержинського, Корольова, Гагаріна, Попудренка) та залінійної частини (вул.Фрунзе, Колійна, частково Паризької Комуни та інші).
На початку квітня комісійно були обстежені вулиці Щорса, які потерпають від підтоплення, та прийнято рішення провести роботи із забезпечення нормального пропуску повеневих вод у каналізаційних та дренажних системах. Так на вул.Б.Хмельницького та Кірова забезпечено пропуск води через водопропускну трубу та частково розчищено канал дренажної системи. Для пониження повеневої води по вул.Фрунзе, де відбулось підтоплення садиб, прийнято рішення очистити колодязі ливневої каналізаційної мережі. Для відкачування води та промивання ливневої каналізації задіяні: пожежний автомобіль ДПРЧ-8, два асенізаційні автомобілі ПрАТ «Комунальник» та трактор з ємністю МК «Добробут». Ці роботи проводилися кілька днів. Для очищення ливневої каналізації по вул.П.Комуни задіяно спеціалізовану техніку з обласного центру, Райдержадміністрацією завчасно був створений матеріальний резерв паливо - мастильних матеріалів, тому під час відкачування води та очищення каналізації техніку повністю забезпечили дизельним пальним та бензином. Хід проведення пропуску весняної повені в районі постійно знаходиться на контролі керівництва райдержадміністрації.
Якщо чиясь оселя раптово піддалася затопленню Зберігайте спокій та уникайте паніки, швидко зберіть документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку, адже вони підлягають евакуації в першу чергу. По можливості самі залишіть зону затоплення. Перед виходом з будинку вимкніть електро- та газопостачання, загасіть вогонь у грубах, зачиніть вікна та двері, якщо є час — закрийте вікна та двері 1-го поверху дошками (щитами). Відчиніть хлів - дайте худобі можливість самій рятуватися.
Якщо вас застала повенева вода - підніміться на верхні поверхи, займіть горішні приміщення. До прибуття допомоги залишайтеся там або на дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятівникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти. Перевірте, чи є поблизу постраждалі, надайте їм, по можливості, допомогу.
Якщо ви потрапили у воду, зніміть із себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися до одержання допомоги.
Після повені переконайтеся, що ваше житло не дістало ушкоджень, які можуть призвести до обвалу будівлі. Не користуйтесь електромережею до повного висихання будинку.
З джерел водопостачання, які були підтоплені, обов’язково кип’ятіть питну воду перед вживанням. Після підтоплення необхідно просушити будинок, ретельно очистити та дезінфікувати забруднений посуд, домашні речі та прилеглу територію. Продукти, які були підтоплені, вживати категорично забороняється, а від консервації, що була затоплена і дістала пошкодження, краще позбутися.
О.КОЛОТУША,
начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій райдержадміністрації
P.S. Велику вдячність за виконаний значний обсяг робіт з водовідведення слід висловити пожежним-рятувальникам Сергію Копилову, Роману Павленку, керівнику «Комунальника» Анатолію Дулі, водіям Миколі Мельниченку та Олексію Насіннику, робітникам ЖЕД Олександру Швецю та Олександру Загребельному.

Комментариев нет:

Отправить комментарий