пятница, 26 апреля 2013 г.

Порушив закон - відпрацюй!

Майор І.Шуляк із заступником голови міськвиконкому В.Харченком - на організації громадських робіт.
У рамках загальної акції з прибирання території населених пунктів знайшлося чимало роботи для дещо специфічного континенту – тих громадян, які за скоєння кримінального злочину чи адмін-правопорушення були засуджені до громадських робіт.
Детальніше про це – у розмові з начальником місцевої кримінально-виконавчої інспекції майором І.Шуляком.
Сучасне законодавство передбачає різні форми покарання тих людей, які порушили закон. Це не завжди пов’язане із позбавленням волі. Держава і суспільство таким чином дають шанс на виправлення тим, хто помилився. Наразі на обліку в місцевій кримінально-виконавчій інспекції перебуває 94 особи, що мали проблеми із законом. Серед них є як засуджені до «умовного строку», так і правопорушники, котрі повинні сумлінною працею повернути собі хорошу репутацію. Гарна нагода трапилася минулого тижня, коли 16 осіб за заявками органів місцевого самоврядування були направлені на прибирання в Щорсі, Рогізках, Кучинівці, Софіївці, Хотуничах, Старій Рудні, Великому Щимелі та Нових Боровичах. (До речі, більше десяти з них – це ті, кого притягнуто до відповідальності за водіння транспортом у нетверезому стані).
Нещодавно КВІ спільно з райвідділом міліції провели операцію серед «підобліковного континенту». В результаті було вирішено притягнути до відповідальності мешканця Сновського, якого свого часу було засуджено до громадських робіт за незаконне зберігання зброї. Цей чоловік, вже зрілого віку, повівся надто легковажно, ігноруючи відбуття свого покарання. Напевно, було ніколи, бо зловживав спиртним. Тепер йому загрожує арешт на 6 місяців або 2 роки обмеження волі. Також до суду спрямовані матеріали на мешканку Старої Рудні та юнака з Софіївки. Вони, будучи засудженими, порушували режим іспитового строку. Разом з цим є і один хороший факт. Молодий чоловік, засуджений за крадіжку майна на староборовицькому сільгосппідприємстві до виправних робіт, працював так добре, що відповідна комісія скерувала до суду необхідне клопотання про звільнення його від відбуття подальшого покарання (умовно достроково).
Зазвичай за деякі кримінальні злочини винний може отримати згідно з вироком суду до 200 годин громадських робіт, адмінпорушник – до 40 годин (при повторному порушенні – до 60). Залучаючи їх до благоустрою міста й сіл, органи самоврядування вирішують певне коло проблемних питань, а самі засуджені отримують можливість твердо стати на шлях виправлення. Принаймні, у них буде час добре поміркувати над скоєним і відчути на собі силу впливу громадського осуду. Державна пенітенціарна служба і її структурний підрозділ – кримінально-виконавча інспекція, реалізують важливий аспект державної політики в сфері забезпечення верховенства права і невідворотності покарання за скоєння злочинів. До речі, у квітні виповнилося вже 15 років з моменту створення ДПСУ.

Комментариев нет:

Отправить комментарий