пятница, 5 апреля 2013 г.

Усім миром, громадою

нктів району, де є місцеві ради, завершив сход мешканців Щорса. Його основною особливістю цьогоріч було те, що зал Будинку культури майже заповнили ті, кому не байдужі сьогодення і майбутнє міста.

Міський голова Р.І. Зуб, звітуючи про зроблене, говорив про роботу депутатів і виконкому, про звернення громадян із тим, що найбільше непокоїть. «Для мене, як міського голови, - зізнався Роман Іванович, - 2012 рік був одночасно дуже складним, але продуктивним, вирішальним та базовим».
Одним із найважливіших повноважень, віднесених до відання місцевого самоврядування, згідно із законами України, є підготовка і виконання програми соціально-економічного розвитку міста. Здійснюється вона завдяки власним ресурсам, виділенню коштів із районного, обласного, Державного бюджетів та іншим надходженням. Уточнений план доходів міського бюджету, який складав 6,7 млн. грн., торік виконано на 97,4 відсотка. За кошти бюджету розвитку міськради було закінчено капремонт покрівлі житлового будинку № 5-А по вул.Щорса, проведено реконструкцію мереж зовнішнього освітлення по вул.30 років Перемоги, Свердлова, Червоноармійській, на шляхопроводі, капітально відремонтовано приміщення НВК тощо. Також міськрада купувала житло для судмедексперта, бойлери для підігріву води та холодильник в НВК, глибинні насоси для станції знезалізнення, комп’ютерну техніку. Крім того, утримувалося вуличне освітлення та дороги, ремонтувалися жилий фонд та дороги тощо. Ліквідація забруднення навколишнього природного середовища обійшлася міськраді в 454,2 тис. грн. За рахунок коштів обласного бюджету було капітально відремонтовано ділянку проїзної частини вул.Леніна. Завдяки коштам, виділеним із Держбюджету, розпочато роботи з реконструкції дощової каналізації по вул.Залізничній та О.Матросова, а також реконструюються каналізаційні мережі в районі «П’яти кутів». Триває облаштування міського пляжу на березі р.Снов, постійно озеленюється місто, упорядковується шляхопровід, виконуються інші поточні роботи.
Доповідач визнав, що не все заплановане на 2012 рік вдалося виконати. В основному це стосується тих задумів і планів, які фінансуються за рахунок Державного бюджету. Не проводилися роботи з реконструкції полігону твердих побутових відходів, будівництва водогону в мікрорайоні Носівка, з капітального ремонту покрівель будинків по вул.К.Цеткін №1-А та Енгельса №26. Ці об’єкти включені до програми соціально-економічного розвитку як району, так і міста на 2013 рік.
– Стан благоустрою нашого міста, - продовжує Р.І. Зуб, - залишився на рівні минулого століття. Старі аварійні дерева, різнобарвні кособокі кіоски, напіврозвалені засмічені автобусні зупинки, розбиті контейнери для сміття у дворах багатоповерхових будинків, напівтемрява на наших вулицях – ось реалії нашого сьогодення. Міськрада планує покласти на житлово-експлуатаційну дільницю наведення порядку з вивезенням сміття. Згодом буде організоване роздільне збирання твердих побутових відходів.
Оприлюднюючи програму соціально-економічного розвитку м.Щорс на 2013 р., міський голова, зокрема, повідомив, що на капремонт житлового фонду міського бюджету закладено 770 тис. грн. Значні кошти закладені на ремонт корпусів та придбання обладнання для дитсадків. За рахунок залишків коштів міського бюджету розвитку 2012 р. проводитиметься водопониження по вул.Б.Хмельницького, Попудренка, Лермонтова, Корольова та Дзержинського, буде реконструйовано каналізацію по вул.П.Комуни. 428,5 тис. грн. закладено на придбання тракторів «Бєларусь» з причепом та навісним обладнанням, щоб узимку чистити сніг, а влітку вивозити сміття. Для обладнання дитячого майданчика в гідропарку заплановано витратити 55 тис. грн.
За рахунок коштів Державного бюджету реконструюватимуться полігон твердих побутових відходів (4,166 млн.грн.) та каналізаційні мережі по вул. Леніна, Некрасова, Свердлова, Р.Люксембург (2,361 млн. грн.). На будівництво водогону в Носівці закладено 1,187 млн. грн., на капремонт покрівель житлових будинків № 1-А по вул.К.Цеткін та № 26 по вул. Енгельса, відповідно, 257 та 483,9 тис. грн.
За рахунок цільової субвенції з Держбюджету буде здійснюватися капремонт доріг комунальної власності (вул.Короленка та Червоноармійська) та придбано автогрейдер. За рахунок міського бюджету буде куплено й установлено урни для сміття, облаштовано міський пляж, гідропарк та інші місця відпочинку, здійснено озеленення міста, впорядковано міські кладовища, відремонтовано пам’ятник загиблим у Великій Вітчизняній війні тощо.
У планах міськради замовити виготовлення проектно-кошторисної документації на капремонт вулиць і центральної площі міста, на будівництво міні-очисних споруд біля вул.Архітектурної та на зовнішнє освітлення вулиць.
У ході доповіді міського голови доречними прозвучали доповнення керівників дошкільних навчальних закладів про проблеми й перспективи, а надто про те, що дитсадки готові прийняти п’ятирічних дітлахів для підготовки для навчання у загальноосвітніх школах.
Голова громадської організації «Громадянське суспільство» П.Д. Семененко намагався донести до присутніх думку про важливість самоорганізації населення, систематичного спілкування, спільної дії громади у вирішенні насущних проблем. Проте дехто з присутніх у залі неадекватно сприйняв виступ громадського активіста. Б.П. Атрощенка більше цікавило, коли по вул.Калініна і Чкалова міська влада подбає про водопониження.
Зацікавленість у присутніх викликав емоційний виступ жительки Щорса І.М. Філон. Її непокоїть неправильне використання окремими жителями контейнерів для сміття, «каналізаційні» ручаї на «П’яти кутах», відсутність деінде табличок із назвами вулиць та номерами будинків, діяльність «спиртових» точок у місті, відсутність у центрі міста опорного пункту міліції, також вела мову про стан дитячих майданчиків і міського стадіону, запропонувала відновити в четвер санітарний день, а на традиційний суботник розписати, як кажуть, до кожного двору конкретне завдання.
На деякі запитання відповідав старший дільничний інспектор РВ УМВС М.О. Жаловський.Правоохоронцеві довелося вислухати закиди щодо обікраденої новорічної ялинки в центрі міста, несанкціонованих салютів, розпиття спиртних напоїв у присутності дітей тощо.
Мешканець міста М.Н. Сенченко серед інших проблем зачепив і те, що біля багатьох дворів їх господарі складують дрова, будівельний матеріал, зрізані з дерев гілки,а то й гній. Таких горе-хазяїв слід закликати до порядку. В.М. Смоляк цікавився, чи буде міськрада брати участь у ремонті стадіону. Серед інших питань, котрі хвилюють городян, прозвучало, чому в приміщенні колишнього носівського клубу, яке віддали під жит-ло, зараз діє пилорама. Занепокоєно очікують паводку мешканці вул.Б.Хмельницького. Чому міська влада забула досвід колишнього очільника району П.Д. Шаповала по підтриманню в Щорсі порядку. Непокоїть щорсівчан звичка декого з городян вивозити сміття в ліс, а також те, що із сміттєзвалища вітер далеко розносить пакети тощо.
Завідуюча стоматологічним відділенням ЦРЛ Н.І. Рожок переймалася тим, що після спорудження по сусідству районного центру зайнятості, талі та дощові води утруднюють підхід до порогу стоматполіклініки.
Активістка «Громадського суспільства», поважана в місті людина Л.Г. Удод намагалася достукатися до свідомості кожного городянина. Адже біля одного двору квітнуть клумби, а вікна іншого закриває бур’ян. Хтось вивозить сміття в установлене місце, а хтось – у лісопарк. «Не від міського голови, а від кожного з нас залежить порядок», - завершила свій виступ Л.Г. Удод.
Суперечка між В.Г.Кузьменком та О.І.Надточієм показала, що в залі є як прихильники, так і критики роботи нової міської влади. А підприємець В.М. Мороз хотів би побачити на загальних зборах мешканців міста перших осіб району. Від імені найактивніших громадян Щорса – пенсіонерів – виступила М.М. Лукашова. З болем говорила про те, що дуже псують зовнішній вигляд міста кинуті будинки (навіть в центрі міста їх багато). Дуже стурбували ветеранів наміри ПрАТ «Комунальник» підвищити тарифи на воду та водовідведення.
Попри те, що у залі Будинку культури було холодно, присутніх підігрівали пристрасті, палкі промови. Хочеться сподіватися, що влада почула думку жителів міста, а вони, в свою чергу, пройнялися розумінням численних проблем і готові об’єднати зусилля у їх вирішенні.
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий