пятница, 12 апреля 2013 г.

Весна хоч і запізнюється, але буде

Попри те, що весна проти торішнього запізнюється щонайменше на два тижні (торік 4 квітня розпочали підготовку грунту, а 12 - сівбу), селяни активно готуються до польових робіт. Ми вирішили поцікавитися у начальника виробничого відділу управління агропромислового розвитку РДА Н.О.Дятел, які особливості нинішньої весни та на чому нині зосередили селяни свої зусилля.


- Господарства готуються до виходу в поле. До останніх снігопадів СТОВ «Щорссільгоспсервіс» та псп «Чепелівське» на площі 494 га підживили озимину та на 120 га – багаторічні трави. Через надмірну вологу роботи призупинилися. Якщо торік навесні внесли загалом 760 тонн діючої речовини мінеральних добрив, то нині уже придбали 1029 тонн або 135 відсотків до обсягів минулого року й продовжують закуповувати. На сьогодні псп району накопичили міндобрив 69 кг діючої речовини на гектар (торік внесли 53 кг на гектар). Псп «Яна Плюс», СТОВ «Щорссільгоспсервіс», ТОВ «Щорсагроімпульс», псп «Прогрес» і псп «Чепелівське» подбали про мінеральні добрива. А в свк «Райдуга» на 10 га внесли 600 тонн органічних.
125 відсотків до плану засипки маємо в районі кондиційного насіння. Тож із посівним матеріалом проблем не буде. Господарства припасли та закупили його в достатній кількості. До речі, псп «Яна Плюс» придбало 10 тонн елітного люпину. Зайве говорити, що весна нині нетрадиційна. Швидше справляться з посівною у тих господарствах, у яких було достатньо піднято зябу. З осені найкраще підготувались псп «Чепелівське», ТОВ «Щорсагроімпульс», СТОВ «Щорссільгоспсервіс», псп «Прогрес», «Яна Плюс» та «Сновський».
Щодо рекомендацій господарствам нашого району, то агрономам слід врахувати, що високий температурний режим розпочнеться лише в травні, тобто на місяць пізніше, ніж у минулому році. На загальному фоні нестійких весняних погодних умов традиційне аміачне підживлення втратило свою актуальність. При перших плюсових температурах грунтовий азот починає працювати і провокує початок вегетації рослин, азот мінеральний розпочинає свою дію після +5. Доступність для рослин фосфору та калію розпочинається в інтервалі від +9 до 12. Таким чином ранній період вегетації забирає з рослин цукор та інші енергетичні складові на старт та підростання молодого листя, що в свою чергу значно знижує їх опорну здатність. На площах озимих посівів, де є нестача фосфору, сигналом буде фіолетове забарвлення лится. Фіолетовий колір листя на рослинах має слугувати аграріям сигналом, як червоний колір світлофора: заборонене окреме азотне живлення. Спровокована потеплінням вегетація рослин після виявлення нестачі фосфору спонукає рослину до незалежної боротьби за виживання. Щоб запобігти значним втратам та дати таким рослинам можливість реалізувати закладений восени урожай, необхідно провести тільки позакореневе живлення збалансованим комплексом (у першу чергу фосфором).
Записала
Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий