пятница, 5 апреля 2013 г.

Готуймо гаманці!

Після того, як в районці була надрукована інформація ПрАТ «Комунальник» про нові тарифи на водопостачання і водовідведення, ця тема, без перебільшення, стала серед наших городян найгострішою.


Ще не встигли ми оговтатися після чергового подорожчання послуг «Комунальника», яке відбулося у червні 2012 року, як - новий «сюрприз». Тоді, враховуючи негаразди кризи, яку переживала країна, люди, почухавши потилиці, з певним розумінням поставилися до проблем підприємства. Але зараз логічно вже напрошується запитання: доки?
Давно вже серед мешканців міста точаться розмови, вирує невдоволення тим, що у Щорсі завищені тарифи. І якщо з ціною за користування водою ще можна якось погодитись, то чому каналізація так дорого коштує – навіть не «на», а більше, ніж втричі? На сесії міськради, коли виникла тарифна тема, після палких дискусій вирішили створити депутатську комісію щодо попереднього вивчення обгрунтованості перегляду тарифів. Як засвідчили наступні події, цим рішенням депутатів вирішено було знехтувати. Бо нічим іншим не можна пояснити, що засідання виконкому, де планувалось затвердити нові тарифи, готувалося поспіхом і в глибокій таємниці. Але, як кажуть, все таємне стає очевидним, особливо в нашому місті, де всі новини узнаємо… на базарі.
Тому, узнавши про засідання виконкому, підметушилися депутати, а жителі будинків, обравши своїх представників, і прийшли на засідання виконкому. Хотілося почути від керівництва «Комунальника» аргументи, що поясняли б його наміри. На жаль, переконливих пояснень, окрім того, що підприємство збиткове, і що навіть декілька місяців не виплачується зарплата, ми не почули. Як і на запитання: чому в собівартості послуг такі великі невиробничі витрати води, чому не розширюється коло послуг, чому планується підвищити витрати на зарплати в нових тарифах аж на 29,2 відсотка, присутні не почули.
Керівник «Комунальника» А.Дуля чи то розписувався в своїй некомпетентності, чи безпорадності, все твердив: підкажіть, що нам робити, вносьте пропозиції. А це ж від нього, як спеціаліста, хотілося б почути, як буде виправлятись становище. Замість цього він навіть наполягав, йдучи на порушення законодавства, спочатку затвердити тарифи.
- А потім, хоч скільки забажаєте, стільки і створюйте комісії, - твердив він.
Що дивує, члени виконкому замість того, щоб відстоювати інтереси споживачів, чомусь ополчилися і на депутатів, і на представників громадськості: мовляв, жильці одержують субсидії, а взагалі, нехай економлять воду.
До речі, до чого приводить така економія, може розповісти працівник ЖЕДу М.Якименко. Дехто з жильці так доекономився, зливаючи туалети кружкою води, що відходи спресовуються, і їх потім навіть не пробити. Отака культура, отак йдемо в Європу.
Виконкому все-таки вистачило тями і здорового глузду, і комісію в складі депутатів А.Єдлінського, В.Данилової, спеціаліста міськради С.Виблової та економіста «Комунальника» Т.Бохан було створено. Для перевірки було визначено аж… 2 дні. Зрозуміло, за такий короткий строк докладно проаналізувати все, що напланували комунальники, та ще враховуючи, як зараз навчилися приховувати «кінці» у господарюванні, майже неможливо.
І все ж навіть побіжний аналіз викликає запитання. Чому, приміром, найбільша питома вага у структурі собівартості займає зарплата – аж 80 відсотків. То ж комісія запропонувала зменшити оплату праці «верхівці» підприємства. Бо як кажуть, не до жиру, аби живу.
Пропонується розширити інші види діяльності, нарощувати обсяги. Як вихід, приєднання залінійної частини водопостачання міста.
За підвищення тарифів проголосували всі члени виконкому одностайно. Хоч і не хочеться вірити, але мимоволі напрошується висновок: чи не переслідує кожен з членів виконкому свій шкурний інтерес, сподіваючись, хтось на дотацію чи певні преференції, а то взагалі, аби не псувати взаємин.
Ось члени виконкому, хто голосував за підвищення тарифів: В.Харченко, О.Ясенчук, В.Москаленко, Ю.Мельник, С.Кромський, Л.Солодовник, В.Ховпун, А.Медведєв, В.Шарабура. Так би мовити, знайте, щорсівчани, своїх «героїв». У числі їх і мер міста Р.Зуб, ставлення якого до цього питання взагалі було індиферентним, обмежувалось мовчанкою. Він виставив за поріг представників громадськості, хоч напередодні на сході так ратував про необхідність самоорганізації громадян. Навряд після такого ставлення захочете виявляти ініціативу і самоорганізовуватись.
А взагалі, шановні щорсівчани, готуйте гаманці. Їх вкотре збираються випотрошити.
М.ЛУКАШОВА

Комментариев нет:

Отправить комментарий