вторник, 23 апреля 2013 г.

Комунальний серіал



Медіасеріал «Тарифи у Щорсі» триває. Враховуючи попередні виступи на цю тему в районці, ця стаття – вже четверта серія. Не маю права, захищаючи інтереси жителів міста, залишити без відповіді черговий опус «Комунальника» («Промінь» від 13.04.13р.). У спростуванні все повернуто в нього з ніг на голову.Так, мені, як автору статті «Готуймо гаманці!»,
дорікають у тому, що «провокую у читачів негативну думку про підприємство». А тим часом, навпаки, саме листи жителів міста, їх усні звернення щодо підвищення тарифів спонукали взятися за перо. Невже для «Комунальника» лише зараз стало відкриттям, що вже давно в місті сформувалась негативна громадська думка про високі тарифи на воду і каналізацію в Щорсі? Тож я лише відбила ці настрої в газеті.
Далі, якось не по-партнерському підставляти підніжку ЖЕДу, обвинувачуючи громадських активістів, які начебто не виступають проти цієї організації, котра теж підвищила тарифи, до речі, не такі вже непід’ємні. Це враховуючи, що вони не піднімали їх з 2008 року, що освоюють нові види послуг, навіть собі поки що на збиток. І тут ми, жителі, навіть повинні підставити їм плече, якщо хочемо бачити місто доглянутим.
Далі. Щодо наведеної цифри – 80 відсотків питомої ваги зарплати з нарахуванням в структурі собівартості, то це не «плід безмежної уяви автора статті «Готуймо гаманці!», а офіційні дані з акта депутатської комісії міськради. В одному слід відверто зізнатись, що глибоку, докладну перевірку як «Комунальника», так й іншого підприємства закритого типу, зробити зараз просто неможливо. Особливо якщо це стосується зарплат. Та ще, враховуючи побутуючу мораль, що не личить рахувати гроші в чужій кишені. Можливо, така перевірка по праву і по плечу хіба що податківцям. Тим більше, що законодавство йде зараз шляхом застосування непрямих, побічних методів. Це коли зарплати, інші доходи порівнюються із витратами, способом життя. Тоді питається, за які гроші купляються коштовні авто, квартири, дорогоцінні прикраси, путівки в закордонні турне тощо.
Це податківці можуть знайти, які споживачі сплачують за послуги готівкою і чи проводиться це по бухгалтерії.
Але, певно, нам ще далеко до таких глибоких, об’єктивних перевірок. Тож іноді так важко, якщо сказати неможливо довести зараз правоту.
До честі комунальників: вони відверто зізнаються, що обсяги послуг, які вони надають, найнижчі в області. Так на це й наголошувалося в акті депутатської комісії і рекомендувалося їх розширити. І чому б не поцікавитись в тій же Городні, чим вони нарощують обсяги робіт, навіть не маючи очисних споруд. І як це узгоджується із екологією. Незрозуміло.
Як стверджує «Комунальник», його керівництво неодноразово зверталося до органів влади з проханням об’єднати мережі обох частин міста. А яка ж реакція міськради, райдержадміністрації? До речі, у останній навіть є окремий відділ комунального господарства, що чомусь займає позицію пасивного спостерігача. Шкода, що «Комунальнику» у своєму спростуванні не до кінця вдалося, як кажуть, зберегти своє обличчя, і він вдався до закидів мені як автору статті. Як тут не згадати відомий стародавній вислів: «Юпітер, ти гніваєшся, отже, ти не правий!»
Ще одне застереження, вже всім жителям: комунальники відпускатимуть воду лише по 3-4 години на добу. Хто виграє? За всіх умов, навіть у створенні запасів води її споживатимуть набагато менше, а «сидячи» лише на цій послузі, «Комунальник» накаже довго жити. А споживачі, як писали вони в одному з листів, пратимуть і митимуться у Снові, а справлятимуть природні потреби на лоні природи. І ЖЕДу не доведеться пробивати каналізаційні труби.
І на закінчення. Чи варто «Комунальнику» так хвилюватися. Адже тарифи вже затвердив міськвиконком.
М.ЛУКАШОВА



Комментариев нет:

Отправить комментарий