вторник, 30 апреля 2013 г.

Забезпечимо оздоровлення дітей якнайбільше, якнайкраще Відпочинок + оздоровлення = формула здоров’я на наступний навчальний рік

Дитяче оздоровлення є важливою складовою оздоровчих заходів, що здійснює Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відповідно до програми відновлення здоров'я застрахованих осіб і членів їх сімей.


Не винятком є і поточний рік, згідно кошторису витрат для Корюківської МРВД ЧОВ ФСС з ТВП виділено кошти на реалізацію програми відновлення здоров'я застрахованих осіб та членів їх сімей в сумі 2 554,3 тис.грн., а саме:
- на санаторно-курортне лікування -1 570,3 тис.грн.;
- фінансування оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення - 834 тис.грн.;
- позашкільне обслуговування, у тому числі придбання дитячих новорічних подарунків - 150 тис.грн.
Одним із основних завдань фонду є забезпечення реалізації права застрахованих осіб на оздоровлення та відпочинок своїх дітей протягом усього року (особливо у літній сезон). Основними завданнями фонду під час організації оздоровчих кампаній є збільшення кількості якісно оздоровлених дітей та підвищення рівня надання оздоровчих послуг, що у свою чергу сприяє зниженню захворюваності серед дітей та призводить до зменшення витрат із бюджету фонду на допомогу з тимчасової непрацездатності.
З метою координації цьогорічного оздоровлення та відпочинку дітей застрахованих осіб Корюківською міжрайонною виконавчою дирекцією Чернігівського обласного відділення фонду вже розпочато підготовку до проведення літньої оздоровчої кампанії.
Зокрема, проводяться зустрічі із представниками органів виконавчої влади з керівниками та головами комісій (уповноваженими) із соціального страхування підприємств, установ, організацій для залучення широкого кола страхувальників до оздоровлення дітей застрахованих осіб.
Щороку зростає кількість дітей застрахованих осіб, які бажають оздоровитись в період літніх канікул в дитячих оздоровчих закладах, що частково фінансуються за рахунок коштів фонду. Питання оздоровлення та відпочинку дітей працюючої верстви населення перебуває в центрі уваги та на постійному контролі.
Підводячи підсумки фінансування оздоровлення дітей в поточному році, варто зазначити, що до нового оздоровчого сезону 2013 року необхідно готуватись зазделегідь.
Підприємствам, установам, організаціям потрібно спланувати оздоровлення дітей своїх працівників, завчасно надати пропозиції що до використання коштів фонду на дитяче оздоровлення до виконавчої дирекції фонду.
Оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення буде проводитись на умовах, передбачених «Порядком фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності», затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 року № 1 7.
Постановою правління Чернігівського обласного відділення Фонду від 28.03.2013 року № 7 «Про оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення за рахунок коштів бюджету відділення фонду в 2013 р.» затверджено перелік дитячих закладів оздоровлення Чернігівської області, які фінансуються за рахунок коштів фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в 2013 році.
Влітку 2013 року фінансування дитячого оздоровлення за кошти фонду здійснюватиметься за двома механізмами, а саме: шляхом часткового фінансування дитячих закладів оздоровлення та шляхом закупівлі путівок відділенням фонду до дитячих закладів оздоровлення за повну вартість.
Отже, як і в попередні роки, одним із напрямків залишається оздоровлення дітей за рахунок коштів фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності шляхом часткового фінансування дитячих закладів оздоровлення. Влітку 2013 року планується провести оздоровлення дітей в дитячому закладі оздоровлення ДЗОВ «Дружба» м.Щорс всього 322 дитини: І зміна з 7.06.2013 року по 27.06.2013 року - 130 дітей; II зміна з 2.07.2013 року по 22.07.2013 року - 130 дітей; III зміна з 26.07.2013 по 15.08.2013 року - 62 дитини. Оплата вартості путівки для працюючих батьків буде знижена за рахунок коштів фонду на суму 882 грн.
Для створення умов більшої доступності дитячого оздоровлення за межами області за рахунок коштів фонду буде проведено оздоровлення дітей за путівками за повну вартість в дитячих закладах оздоровлення, розташованих на узбережжі Чорного моря. В першу чергу такими путівками будуть забезпечені діти, застрахованих осіб, що відносяться до соціально вразливих категорій населення: діти-сироти, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, діти, які перебувають на диспансерному обліку. Оплата пільгової путівки для працюючих батьків складатиме 10 відсотків повної вартості путівки.
У минулому році за участю коштів фонду Корюківською міжрайонною виконавчою дирекцією оздоровлено 781 дитину на суму 720,6 тис. грн.в т ч:
- надано часткове фінансування на оздоровлення 748 дітей на суму 623,6 тис.грн.;
- оздоровлено 33 дитини на суму 97 тис.грн. за придбаними путівками за кошти фонду за повну вартість.
Хочу звернути увагу, що структури фонду не є організаторами оздоровчої кампанії дітей, фонд лише бере участь у частковому фінансуванні вартості путівки. Враховуючи, що вартість путівки з року в рік зростає швидше ніж збільшення граничних асигнувань по частці фонду, то вона не перевищує 1/3 її вартості. Решту, 2/3 вартості повинні сплатити роботодавці (частка яких із року в рік зменшується), профспілки, спонсори та батьки. Спроможність останніх залишається низькою.
Окремі категорії дітей забезпечуються бюджетними путівками, в процедурі закупівлі яких фонд хотів би брати участь і, зокрема, в обсягах часткового фінансування. Тому за нашої участі була б можливість оздоровити на третину більше дітей, які мають на це гарантоване державою право.
Турбує нас і те, що окремі страхувальники, як і у минулі роки, вже сьогодні на етапі планування роботи відмовляються від виділених фондом асигнувань. Така позиція є неприпустимою, завдання міжрайонних виконавчих дирекцій та їх представників - переконати керівників підприємств, установ, організацій зробити все можливе для використання в повному обсязі коштів фонду, що беззаперечно сприятиме здешевленню вартості путівки, а відповідно і збільшенню загальної кількості оздоровлених дітей. Час для уточнення наших спільних планів є. Корюківська міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення має повноваження проводити в період оздоровчої кампанії перерозподіл між районами раніше виділених асигнувань на користь тих, які активно працюватимуть та будуть потребувати додаткових коштів. І ми це своєчасно робитимемо.
Важливою вбачається консолідація зусиль всіх учасників з об'єднання фінансових ресурсів на сумарно максимальну кількість оздоровлення дітей.
Практика довела ефективність фінансування робочими органами страхувальників, виконавчою дирекцією обласні організації профспілок, безпосередньо дитячі заклади оздоровлення незалежно від форми власності та місця розташування за умови, що вони включені обласними відділеннями до списку тих закладів, які мають право на оздоровлення дітей за кошти фонду. При цьому, батько чи мати (опікун/піклувальник) повинні бути застрахованою особою, а роботодавець сплачувати до Пенсійного фонду єдиний соціальний внесок та не мати перед органами фонду заборгованості.
За рішенням Правління фонду, тривалість зміни не може бути меншою 21 день.
Граничні норми витрат на один дитино-день на харчування збільшено до 39 грн. (було 37), на культурно-масові заходи та медичне обслуговування на рівні минулого року - 3 грн., сумарно у день - 42 гривні. При тривалості зміни 21 день частка фонду становитиме 882 грн.
За умови представлення організаторами оздоровлення дітей відповідного пакету документів, фінансування органами фонду надаватиметься за 10 днів до початку зміни в повному обсязі розрахункової суми.
Особливими є вимоги до закладів оздоровлення з забезпечення належних умов перебування та відпочинку дітей, зокрема, в частині їх розміщення, безпечного харчування, організації дозвілля та відпочинку. Комісія за участі представника фонду повинна дати закладу спеціальний дозвіл з надання послуг з оздоровлення дітей, а для цього дитячим закладам необхідно уже сьогодні серйозно готуватися.
З метою помісячного планування коштів робочими органами необхідно завчасно подати заявки-розрахунки у розрізі закладів оздоровлення з урахуванням тривалості зміни та кількості дітей до виконавчої дирекції обласного відділення фонду. Таку роботу якісно можна виконати при зацікавленості всіх учасників оздоровчої кампанії. Узгоджені з райдержадміністраціями плани-розрахунки будуть покладені в основу надання фінансування.
Завдання нинішнього оздоровчого сезону - використати кошти фонду в повному обсязі та оздоровити не меншу кількість дітей проти минулого року.
Наразі - про специфіку оздоровлення дітей за межами області, попит на яке, і зокрема відпочинок на морі, зростає. І це зрозуміло, адже природно-кліматичні фактори позитивно впливають на здоров'я дитини. Вартість таких путівок значно перевищує вартість оздоровлення у місцевих закладах. Частка фонду залишається незмінною - 42 грн. на дитино-день. Доплата роботодавців, профспілок чи батьків значно зростає, крім того, ще треба заплатити вартість дороги та супроводу переїзду. Така ситуація призводить до зменшення кількості оздоровлених дітей. Перш ніж приймати рішення де оздоровити дитину, треба зважити всі «за» і «проти». Головний тут критерій - дитина повинна отримати повноцінне оздоровлення, а фонд - зменшення витрат з тимчасової втрати працездатності по догляду за хворими дітьми.
Слід пам'ятати, що використати будь-якою ціною виділені міжрайонній дирекції асигнування, а тим більше - заробити на дітях - безперспективно. За органами фонду залишаються контрольні функції щодо законності використання коштів, як у період оздоровлення, так і суцільної перевірки закладів після завершення оздоровчої кампанії.
Практика минулих років говорить про наявність фактів неповного, нецільового використання коштів фонду. Серед типових порушень: невідповідність фактичних норм харчування планово закладеним, за калорійністю страви не відповідають нормам, рівень медикаментозного забезпечення - сумі списаних коштів тощо. Тому використані не за призначенням кошти необхідно повертати фонду. У випадку виявлення залишку невикористаних коштів, всі кошти дитячі заклади також змушені повертати фонду. Зрозуміло, що в разі їх неповернення відділення з такими закладами працювати в подальшому не буде.
Враховуючи, що залишається актуальною тенденція до погіршення стану здоров'я дітей, необхідне об'єднання зусиль держави, органів фонду, громадськості у роботі, спрямованій на поліпшення їх життя і здоров'я.
Оздоровити дітей якнайбільше, якнайкраще - не тільки наше спільне завдання, а й обов'язок.
Отож хочеться побажати дітям бадьорого настрою, здорового і веселого відпочинку, цікавих літніх пригод, вірних друзів та щедрих поцілунків сонечка.
Літо мине дуже швидко, діти знову сядуть за шкільні парти. Розпочнеться пора навчання, коли всі зусилля спрямовуються на здобуття нових знань, а в спогадах літні канікули-чудова пора перебування в дитячих закладах оздоровлення, які забезпечували змістовний відпочинок та оздоровлення дітей. Телефон для довідок 2-18-64.


Т.Єрмоленко, директор Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального
страхування
з тимчасової втрати працездатності

Комментариев нет:

Отправить комментарий