пятница, 12 апреля 2013 г.

Квілінг у Смяцькій школі

Все почалося з легкої руки директора Смяцької школи Надії Савинської. Вона привезла колегам «на показ» квіточку, виконану з покрученого кольорового паперу.


- Такі нам дарували у школі в Десні, куди їздили за досвідом, - розповідає директор. – Це було новинкою, і наші вчителі-жінки відразу взялися освоювати нову технологію. Втім, вона не така вже й нова. Називається квілінг – мистецтво виготовлення пласких або об’ємних композицій зі скручених у спіралі смужок паперу.
Вважається, що квілінг з’явився відразу після винайдення паперу – в Китаї. Згідно з іншими джерелами, квілінг практикувався у давньому Єгипті. Пізніше саме за допомогою техніки квілінгу виготовляли срібні і золоті прикраси. Дротики з дорогоцінних металів закручували також навколо стовпів та ваз – виходило дуже красиве оздоблення. Цю техніку використовували й для декорування меблів, підставок, кошиків, шкатулок тощо.
…Захоплення у школі поширилося – без перебільшення - на всіх представниць прекрасної статі.
- Як тільки з’являється вільна хвилинка, беру смужку паперу, і так захоплююсь, що доводиться змушувати себе відірватися від заняття, – розповідає техпрацівниця Алла Кислуха.
Виходить справді красиво. Готові нарізані смужки паперу різного кольору можна купити без проблем. Можна нарізати і самому. Стандартна ширина смужки від 3 до 7 мм, обидва боки паперу і зріз мають бути одного кольору. Смужка паперу звивається в щільну спіраль. Починати слід з краю смужки, який накручується на кінчик гострого шила (можна й на сірник). Після декількох щільно накручених витків валик можна зняти з шила і крутити вручну. Скручувати потрібно двома руками, аби він не розпустився раніше, ніж потрібно. Коли ця стрічка згорнута, розслабте пальці і дайте їй трохи розпуститися. Далі змастіть кінчик паперу клеєм і закріпіть. Тепер майбутньому виробу можна надати бажаної форми – в залежності від того, де і як її стиснути. Результат залежить тільки від вашої фантазії.
Марія ІСАЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий