вторник, 2 июня 2015 г.

Герої не вмирають!




Тиждень тому на фасаді міської школи №1 встановили меморіальну дошку Юрію Костюченку - танкісту, загиблому восени минулого року на сході країни. Для увіковічнення пам’яті свого земляка гроші зібрали учні цього навчального закладу.
Юрій Костюченко був випускником школи: у 1992 році він закінчив тут 9 класів. Тож цілком логічною виявилася ідея школярів вшанувати людину, яка воювала за Батьківщину. На церемонію прибули голова райдержадміністрації П.Л. Мірошниченко та голова райради І.Г. Орда і мати полеглого солдата – М.П. Костюченко.
… Під звуки національного гімну піднято державний прапор України. Учні школи слухають оповідь, як рік тому війна змінила долі мільйонів наших співвітчизників. Підступна російська агресія змусила українців стати до зброї і відчайдушно чинити опір могутньому ворогу. На жаль, у ході бойових дій загинуло чимало захисників Вітчизни. Ціною власного життя вони завадили полум’ю війни поширитися на всю Україну. Тож наша можливість бачити зараз мирне небо над Щорсівщиною – це їхня заслуга.
Коли Юрія Костюченка мобілізували до армії, він виявив традиційну для нашого народу вірність військовому обов’язку. Будучи командиром танкового екіпажу, потрапив в епіцентр шалених боїв – під Донецький аеропорт. Там і закінчився його життєвий шлях. А вдома на нього чекали мати, рідні та близькі…
Присутні вслухалися в ці слова й кожен переживав почуте серцем. Особливо ж зворушили сльози солдатської матері – М.П. Костюченко. Можна лише уявити, який неймовірний біль від втрати й вічна туга краяли її душу…
У цей момент доречною виявилася пісня «Воины света, воины добра…», виконана під гітару учнями Дмитром Селехом та Іриною Олябіною. Там є рядки – «Плачет солдат, медаль на гимнастерке, сколько ребят – в полыни, на пригорке…» Ще не так давно подібна картина для більшості молодих людей була ніби посланням з минулого, з часів, які залишили свій слід в історії 70 років тому. Але тепер війна для них стала звичайною реальністю. І меморіальна дошка Юрію Костюченку на фасаді школи кожного дня нагадуватиме про неї. Як і про солдатський героїзм, про обов’язок захищати Вітчизну, про те, що вільні люди рано чи пізно переможуть, бо на їхньому боці – Бог і правда. Український народ сильний. В майбутньому літопис наших часів складатиметься передовсім із згадок про подвиги на фронті звичайних хлопців, сила духу і хоробрість яких здивували світ. А вітання «Слава Україні! - Героям слава!» вважатиметься ознакою належності до когорти справжніх воїнів світла.
Фото Олега
МІРОШНИЧЕНКА
Указ Президента  України  Петра Порошенка №270/2015 від 15 травня. За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, вірність військовій присязі нагородить молодшого сержанта Юрія Костюченка орденом «За мужність»
ІІІ ступеня. (Посмертно).

Комментариев нет:

Отправить комментарий