пятница, 19 июня 2015 г.

Здоров`я - це найцінніше

Комунальна установа «Щорський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» (РЦ ПМСД) була створена в минулому році. Як вона нині працює, які є здобутки й невирішені питання, запитуємо напередодні Дня медичного працівника у головного лікаря центру Всеволода Васильовича ТАРАСЮКА.


- Після реформування медичної галузі що перейшло у підпорядкування нової установи?
- Період до 2020 року вважається ще перехідним у реформуванні, то все ще попереду. Нині ж до складу РЦ ПСМД входить 6 сільських амбулаторій (с. Рогізки, с. Нові Боровичі, с. Тихоновичі, с. Тур'я, с. Петрівка та приписна дільниця), одна амбулаторія в Щорсі, 25 фельдшерських та 4 фельдшерсько-акушерські пункти. Всі амбулаторії забезпечені електрокардіографами і холодильниками. В установі працює 11 лікарів, в т.ч. три сімейні, один гінеколог, один лікар-інтерн та 48 осіб середнього медичного персоналу. Забезпеченість лікарями в установі на І квартал 2015 року складає 4,5 на 10 тис. населення. Не укомплектованими залишаються посади лікарів загальної практики – сімейної медицини в Рогізках, Тихоновичах та Н.Боровичах. У серпні чекаємо двох таких лікарів, які закінчують інтернатуру. Взагалі, майбутнє первинної медико-санітарної допомоги за сімейними лікарями. Проте, вважаю, що педіатрія (діти віком від народження до року) повинна залишитися за дитячими лікарями.
- Які головні пріоритети у роботі Вашої ланки медицини?
-Від 80 до 90 відсотків звернень хворих розпочинається і закінчується лікуванням в РЦ ПМСД. Це ті випадки, коли не потрібна інтенсивна терапія. Тож головне завдання для нас - покращення надання медичної допомоги матерям та дітям на первинному рівні, профілактика і вчасна діагностика та лікування хвороб. Що стосується профілактики, то це і вакцинація. Відразу наголошу – щеплення у нас безкоштовні. На жаль, наприкінці 2014 року та в першому кварталі нинішнього року був порушений календар вакцинації через несвоєчасне забезпечення препаратами. Але зараз все вирівнялось.
Ні для кого не секрет, що наш район має чи не найгірший показник в області з захворювання на туберкульоз: 16,5 на 100 тисяч. Одним з основних методів своєчасного виявлення цієї хвороби серед дорослого населення є флюорографія та реакція Манту в дітей. Протягом І кварталу п.р. флюорографічно обстежили легені 2200 дорослих та підлітків (до речі, таке обстеження треба проходити з 15-річного віку). Виїзний флюорограф по селах працює на базі ЦРЛ через рік. Варто турбуватися про своє здоров’я і не нехтувати таким обстеженням. Адже за умови своєчасного виявлення хвороби та відповідного лікування, повністю її вдається побороти у 96 – 98% випадків.
- Всеволоде Васильовичу, які питання потребують вирішення для покращення роботи центру?
- Потрібно і надалі поліпшувати матеріально-технічну базу установи сучасним обладнанням та апаратурою. Для Новоборовицької амбулаторії необхідно придбати автомобіль (у нашому центрі нині є 8 одиниць санітарного автотранспорту). Хотілося б, щоб вакансії сімейних лікарів були заповнені, проте разом з цим їм необхідно придбати житло.
Якщо говорити про реформування галузі медицини взагалі, то треба удосконалити законодавство, щоб воно сприяло створенню умов для здорового способу життя населення. А це і чисте довкілля, і раціональне харчування, належні умови праці й побуту, і достатні доходи та доступна інфраструктура здоров`я.
- Дякую за розмову.
Інтерв`ю взяла
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий