вторник, 30 июня 2015 г.

Зробити щось хороше для громади

Ще років з п’ятнадцять тому «Промінь» опублікував статтю під назвою «Дивак з Америки». У ній йшлося про перебування у Щорсі громадянина США Лері Х’юстона. Цьому іноземцю так сподобався наш край і тутешні люди, що він вирішив приїжджати сюди кожного літа. Спочатку проводив для школярів курси англійської мови та користування комп’ютером (на той час це було дійсно актуально). А потім вирішив реалізувати деякі свої ідеї з облаштування громадського життя. Як просуваються його справи зараз – читайте далі.

… Розмова з Лері відбулася на пляжі біля залізничного мосту через Снов. Він там живе майже місяць. З початком купального сезону разом зі своїми громадськими помічниками, передовсім – Андрієм Сміловцем і Миколою Бобровим, американець узявся за вдосконалення інфраструктури відпочинку на річці: пофарбував лави, фізкультурно-спортивні споруди, перед цим власною мотокосаркою розчистивши від бур’янів і трави навколишню територію. Потім організував безкоштовний прокат пляжного спорядження – рятувальних кіл, надувних матраців тощо, поставив навіс, придбав настільний футбол, встановив батут. (Щоправда, з батутом вийшла оказія: на нього залазили навіть дорослі чоловіки вельми солідної комплекції і обладнання вже кілька разів ламалося. Тому і було вирішено обмежити вік користувачів – до 15 років). Разом з тим Лері сказав, що існує проблема – чимало місцевих мешканців вперто заїжджають на пляж машинами, на зауваження, що транспорт треба ставити на парковці, нормально реагує хіба один з десятка водіїв. Зараз пляж приваблює все більше людей, удень і ввечері там грає музика. (Лері обладнав хорошу музичну систему). Відпочиваючим подобається.
Дім Лері Х’юстона у Бостоні, там він працює кухарем в університетській їдальні. Частина друзів удома схвально ставиться до його ініціатив в Україні, дехто навіть жартома радить йому лишатися жити в Щорсі. А він справляє враження людини, яка просто намагається зробити оточуючий світ кращим. Щоб пляж був викошений гарно, по-американському, щоб це місце відпочинку відвідувало якомога більше щорсівчан. І мрії у нього прості – про гарну погоду, про необхідність відкриття тут розважального закладу. Йому подобається жити у маленькому містечку, мегаполіси на кшталт Києва чи Одеси його не приваблюють. Лері чесно зізнається – відчуває щастя, що може ночувати на пляжі, більше йому нічого не треба. Разом з тим хоче, щоб в Україні було хороше життя, щоб українці змогли захистити свою державу і розбудувати вільне суспільство. Саме тому на пляжі є пункт збору благодійної допомоги для батальйону спеціального призначення «Чернігів».
Олег МІРОШНИЧЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий