вторник, 30 июня 2015 г.

Суперечок не було

Попри наявність у порядку денному чергової сесії райради кількох десятків суто технічних та робочих питань, депутати витратили на голосування не надто багато часу. Одна з причин такої ситуації – вони конструктивно опрацювали проекти документів під час попередніх засідань профільних комісій. Принаймні, голова райради І.Г. Орда, ведучи сесію, практично не мав необхідності комусь щось додатково роз’яснювати.


Спочатку народні обранці приділили увагу фінансовому питанню – внесенню змін до райбюджету на 2015 рік. Вони збільшили доходну частину на 6 млн 864 тис. грн (субвенція з держбюджету). Виступаючи з даного питання, начальник райфінуправління М.О.Іваницький, серед іншого, розповів: І-ий квартал року був ключовим у тому розумінні, що тільки-но почали діяти нововведення у бюджетному законодавстві. Які результати це принесло нашому краю? Державний (центральний) бюджет узяв на себе фінансування освіти і медицини, решта ж видатків була віднесена на рахунок райбюджету. Основним джерелом надходження до скарбниці Щорсівщини залишився податок з доходів фізичних осіб (це те, що вираховується із зарплат працюючих людей). План з надходжень за звітний період перевиконано на 3,9% - передовсім, завдяки локомотивному депо і військовій частині. Зарплатня бюджетникам виплачувалася більш-менш нормально, вчителі отримали відпускні. У медичній галузі ситуація трохи не така, працівникам охорони здоров’я виплачують зароблене трохи пізніше, ніж освітянам, до того ж борг районної лікарні за теплопостачання перед «Облтеплокомуненерго» складає 1 млн 868,9 тис грн. Разом з тим цьогоріч на райбюджет передали залізничну лікарню, котра теж потребує грошей, утримання її обійшлося вже майже у півмільйона гривень. Попри складні часи, держава виконує свої соціальні зобов’язання, у І кварталі соцзахист населення профінансовано на більш як 8 млн грн. (Для порівняння: медицині виділено менше чотирьох мільйонів). Також райбюджет спрямував понад шістсот тисяч гривень на дотації місту й селам району.
Надалі учасники сесії погодилися, щоб міський комплекс «школа-сад» і садки в Кучинівці та Суничному були прийняті з комунальної власності цих громад для передачі «на район». Це зроблено для того, щоб заклади фінансувалися з райбюджету. Також депутати проголосували за закриття Хотуницької та Староруднянської шкіл і приєднання фельдшерських пунктів: с.Безуглівка – до закладу медицини в Єліному, с.Піщанка – до закладу в Жоведі, с.Хрінівка - до закладу в Гірську.
Наприкінці зібрання його учасники підтримали ініціативу керівника фракції ВО «Батьківщина» Г.А. Скидана і направили три звернення – до Президента України П.О. Порошенка, Прем’єр-міністра А.П. Яценюка, Голови Верховної Ради В.Б.Гройсмара, Кабінету Міністрів і парламенту. У цих документах йшлося про необхідність зменшення вартості житлово-комунальних послуг, реалізації програми встановлення приладів обліку газу, води і тепла, забезпечення виконання Закону «Про житлово-комунальні послуги», необхідності індексації зарплат та пенсій, вимогу збереження пільг членам родин загиблих учасників АТО.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий