понедельник, 8 июня 2015 г.

Страуси живуть у Петрівці



Євгеній та Ліза Денисюки переїхали з Києва в Петрівку близько року тому. Тут молода сім`я вирішила завести екзотичну для наших країв птицю – страусів породи «Чорний африканський».
- Зазвичай всі навесні бройлерів купують у нашому краї, а ви страусів… - говоримо з молодою мамою (нещодавно у подружжя народилася друга дитина).


- Та бройлери у нас теж є, 5 штук, як і страусів, - посміхається господиня.
- А не боїтеся, що ці великі й сильні птахи можуть Вам травми завдати?
- Ні, - каже Ліза, - вони мене знають. Це згодом, як виростуть, будуть агресивні, захищатимуть свої гнізда і територію. Нині птиця ще мала - їй 10 місяців. (Хоча це відносно, адже вже значно вища за людину).
Нестися страуси починають тільки після 2-х років, тож яєць ми не бачили. Вагою вони, як каже господар Євгеній, до 1,8 кг (це як 25 штук курячих одразу), а самі страуси досягають маси понад 100 кг.
- Для прогулянки їм потрібен простір. А взагалі у вирощуванні вони зовсім невибагливі, - розповідає далі власник птиці. – Їдять, як і звичайні кури, різне зерно, що росте у нас на Поліссі. Дуже люблять кропиву, конюшину, кульбабу та пити воду. Поки що вирощування страусів для мене - це прсто хобі, а в майбутньому, можливо, стане бізнесом. Адже страусина ферма дає не тільки яйця і поживне м`ясо, схоже на телятину. Також цінним продуктом є їхня шкіра, яка йде на виготовлення взуття. З пір’я та кісток роблять прикраси та елементи декору, а фахівці з нетрадиційної медицини використовують навіть наріст на дзьобі та кігті страуса як сировину для ліків.
Не стрималася і запитую: «А чи правда, що страуси заривають голови в пісок?»
- Напевно це все ж таки легенда, - відповіла Ліза. - Бо хоч вони дійсно лякливі, та такого за ними ми не спостерігали.
На страусів приходять іноді подивитися односельці. Навіть дітей з пришкільного майданчика приводили на екскурсію. Але зазвичай цій птиці потрібен спокій.
Цікаво, що страуси в Петрівці не єдині в нашому районі. Останнім часом їх почали тримати підприємці і в Гвоздиківці, і в Щорсі.
Лариса МАРТИНЕНКО, фото автора

2 комментария:

  1. 2 Года ждать яиц. 100кг/730, это средний прирост 136 граммов в день за 2 года. А как его резать? Страшно, заколбасит.

    ОтветитьУдалить
  2. Усі питання до тих, хто наважився вирощувати страусів :)

    ОтветитьУдалить