воскресенье, 14 июня 2015 г.

Про біометричні паспорти

Час від часу в мешканців району виникає необхідність поїздки за межі України: чи то до родичів в гості, чи на відпочинок за турпутівкою, чи на роботу, чи навіть на навчання. (Остання причина не новина для нашого краю, бо вже не один випускник району навчається, приміром, у Польщі, й багато хто ще планує вступити до вишів за кордоном).
І, відповідно, виникає питання отримання закордонного паспорта. Тож ми вирішили розповісти про деякі особливості його оформлення.
Нагадаємо, що з 1 січня 2015 року запроваджено видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон, що містить чіп із біометричними даними власника документа. Це не пластикова картка, як припускали раніше, а звичайна книжечка із 32-ма паперовими сторінками, щоб була можливість вписувати у нього відмітки про перетин кордону. В обкладинку (синього кольору) нового закордонного паспорта вмонтовано електронний носій, на якому записано інформацію про власника документа, відцифрований його підпис, фото, а також відбитки 2-х пальців рук.
Документ, як і раніше, видається на 10 років. Це так званий біометричний паспорт. За законодавством громадяни України мають можливість відмовитися від нього й отримати паспорт нового зразка, але без чіпа. Закордонні ж паспорти, видані до 2015 року, й надалі можуть використовуватися для подорожей до будь-яких країн світу до закінчення терміну їх дії. Разом з цим за бажанням можна здати старий закордонний паспорт та отримати біометричний.
Нині спрощено процедуру отримання паспорта (проте в Щорсі його не видають, лише в Мені, Ніжині, Прилуках та Чернігові). Для попереднього запису потрібно прийти особисто з паспортом й ідентифікаційним номером в міграційну службу цих міст й отримати талон. Втім, враховуючи незручність такої процедури, керівництво управління ДМСУ в Чернігівській області зробило виняток: мешканці районів можуть записатися в чергу за телефоном «гарячої лінії». Для подачі документів на оформлення закордонного паспорта потрібні паспорт громадянина України, раніше оформлений закордонний паспорт (якщо такий є), та довідку про присвоєння ідентифікаційного номера. Одна деталь: якщо довідка видано до 2000 року, її варто обміняти у податковій інспекції за місцем проживання на нову. Ваше фото працівники служби зроблять на місці та візьмуть довідку про відсутність судимості.
- Чи дає право біометричний паспорт, виданий громадянину України, на безвізовий перетин кордону країн Євросоюзу? – запитуємо в прес-службі управління ДМСУ в Чернігівській області.
- Ні, такої переваги поки що він не надає. Втім, це у перспективі. Адже введення біометричних документів для виїзду за кордон - це одна з умов лібералізації візового режиму Євросоюзу для України.
Тепер щодо перетину кордону дитиною. До набуття чинності Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» існувало дві форми документування дітей віком до 16-ти років для виїзду за кордон. Перша - внесення відомостей про дитину у закордонний паспорт батьків. Друга – виготовлення проїзного документа дитини. Щодо першої форми, то, як наголосила начальник управління ДМСУ в Чернігівській області Ксенія Лук’янець, в паспорт нового зразка (оформлений після 1 січня 2015 р.) відомості про дитину вже не вносяться. Більше того, з 1 квітня міграційна служба не вклеює фотокартки дітей і в закордонний паспорт старого зразка. Тож для того, щоб дитина до 16-ти років мала змогу виїхати за межі України, необхідно оформити їй або проїзний документ на 3 роки (за наявністю бланків), або паспорт громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм біометричних даних. Термін дії такого паспорта – 4 роки. Проте сканування відбитків пальців рук дитини здійснюється виключно за згодою батьків (законних представників), і тільки з 12-річного віку. Заяву про видачу паспорта дітям до 16-ти років подають обоє батьків чи законні представники, причому також потрібно подати і картку про присвоєння дитині ідентифікаційного номера. Якщо неповнолітня дитина проживає в неповній родині, то до заяви необхідно додати оригінал або засвідчену в установленому порядку копію одного з таких документів: свідоцтва про смерть другого з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав; рішення суду про визнання другого з батьків безвісти відсутнім тощо.
І насамкінець: скільки ж коштує закордонний паспорт? За біометричний паспорт, який виготовлятимуть до 30 днів, доведеться викласти 561,47 грн: держмито – 170 грн, вартість послуг – 87,15 грн, вартість бланка з електронним чіпом – 304 грн 32 коп. Паспорт без електронного чіпа обійдеться дешевше - 495,47 грн. Якщо ж ви бажаєте отримати документ швидше – за 7 робочих днів – оплата держмита та вартості адміністративної послуги обійдеться вдвічі дорожче.
Записатися в чергу на видачу закордонного паспорта та отримати більш детальну консультацію можна за телефоном управління державної міграційної служби України в Чернігівській області - (0462)666-185.
Лариса МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий