пятница, 19 июня 2015 г.

ТРАКТОРИ У ПОЛІ - ЦІЛОДОБОВО

Сонце в зеніті. Спекотно. За тракторами тягнеться довгий шлейф куряви. За Рогізками на полі повним ходом ішла заготівля сіна. Загалом тимофіївка з огляду на погодні умови вродила непогано. Якби своєчасно пройшли рясні дощі, прокоси були б значно кращими. Зате якість радує: сіно годиннє, не було під дощем – зелене й запашне. За косовицею ми застали Дмитра Щербину. Вранці у полі, відколи спаде роса й аж допоки знову не виступить на траві (а це приблизно до 9-10-ї вечора). Через день естафету приймає механізатор Олексій Товстий, до трактора якого агрегатовані механічні граблі.

З четвертої ранку до десятої вечора не стихає гул моторів на кукурудзяних полях. Зараз триває підживлення посівів із одночасним прополюванням. На цій відповідальній роботі зайняті механізатори Олександр Куценко з Андрієм Моцаром. Усі, з ким нам із начальником управління агропромислового розвитку РДА Надією Дятел довелося того дня поспілкуватися, нарікали на засуху. Не вистачило вологи для нормального травостою. І для закладення дорідного врожаю кукурудзи також потрібні опади.
Ми ще не закінчили бесіду, як на поле приїхали головний інженер СТОВ «Щорссільгоспсервіс» Микола Булденко з електриком Андрієм Банковим, заспішили до трактора, який вийшов із ладу. Через кілька хвилин сюди прибула й директор СТОВ «Щорссільгоспсервіс» Наталія Коваленко. Дивуєшся, як ця тендітна жінка встигає одночасно вирішувати виробничі проблеми, вести бізнесові справи, словом управляти багатогалузевим господарством, яке орендує значні сільськогосподарські угіддя на території двох суміжних районів. І при цьому мати вигляд доглянутої красивої жінки із чудовою засмагою, отриманою під пекучим сонцем на рідних полях. Певно, потрібно любити свою справу і свою землю. А ще шанувати людей за таку ж відданість роботі. Приміром, окремо просила сказати про водія Олександра Тебенка, який на роботі буває іноді по 24 години на добу – безвідмовний, обов’язковий і відповідальний.
У дві зміни працюють механізатори Юрій Воробей і Володимир Фомський: з четвертої ранку до тринадцятої, а потім з тринадцятої до десятої вечора прополюють і підживлюють кукурудзу. Водночас уночі триває листове підживлення посівів. Разом із головним агрономом Тетяною Щербиною з п’ятої вечора до п’ятої ранку на вахту заступають механізатор Іван Коваль, що працює на обприскувачі, Володимир Авдієнко, Василь М’ятенко та Сергій Марухленко, які підвозять воду. Приготуванням робочого розчину займаються Олександр Булденко, Олександр Тумаш і Микола Голуб.
Словом, на полях СТОВ «Щорссільгоспсервіс» роботи не припиняються цілодобово.
Валентина ВОЛОКУШИНА, фото автора







Перевернувши й підсушивши сіно, доводить його до кондиції. Потім до справи береться Микола Костюченко, що працює на прес-підбирачі. Великі тюки скатаного сіна подовгу не затримуються: їх транспортують на фуражний двір. Усі надії на те, що буде ситою зимівля громадського тваринництва.

Комментариев нет:

Отправить комментарий