понедельник, 15 июня 2015 г.

Адміністративно-територіальна реформа: обговорення


План формування територіальних громад Щорського району обговорювався ще 20 травня, коли голова райдержадміністрації Павло Мірошниченко провів засідання відповідної районної робочої групи. У зібранні взяли участь сільські голови.


Присутні обговорили проект перспективного плану формування територій громад Щорського району з метою напрацювання конкретних пропозицій для розгляду облдержадміністрацією. Оскільки питання стосувалося майбутньої територіальної організації та адміністративного підпорядкування об’єднаної громади, його обговорення було дуже активним.
На початку обговорення голова райдержадміністрації Павло Мірошниченко ознайомив присутніх із методикою формування спроможних територіальних громад, затвердженою Кабінетом Міністрів і окремими положеннями Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Відповідно до даної методики районною робочою групою розроблений проект, який передбачає об’єдання усіх нині діючих сільрад району в одну - Щорську громаду із потенційним центром у Щорсі.
- Скільки людей, стільки й думок, проте нам необхідно дійти згоди в розробці та поданні на розгляд до облдержадміністрації єдиного варіанту перспективного плану формування територіальних громад району. Варто завжди пам’ятати, що однією з основних умов утворення громад є їх добровільне об’єднання, – зазначив він.
Голова районної ради Іван Орда під час свого виступу наголосив, що розглядаючи питання об’єднання, враховуючи наявну в районі інфраструктуру та забезпечення сполучення між населеними пунктами дорогами з твердим покриттям, наявність фінансової бази та перспективу самозабезпечення, доцільним було б створити одну об’єднану територіальну громаду. Іван Григорович наголосив на тому, що прийняття рішення про створення однієї громади не розв’яже одразу всі проблеми. Однак в такому випадку залишається невирішеним питання приєднання найвіддаленіших населених пунктів району до Щорської громади – з Клюсівської та Гірської сільрад.
Найбільш активну участь у дискусії з приводу об’єднання громад взяли Новоборовицький сільський голова Анатолій Сірий, Великощимельський сільський голова Борис Добродій та Староборовицький сільський голова Ніна Моцар.
- В основі функціонування об’єднаної громади має бути фінансова самодостатність і якісне надання адміністративних послуг, – зазначив начальник фінансового управління райдержадміністрації Микола Іваницький. Підтримуючи його виступ, головний лікар центральної районної лікарні Микола Куценко зауважив, що також без належного забезпечення кваліфікованими працівниками в медичній та інших галузях самостійне функціонування об’єднаних територіальних громад є неможливим. Прагнучи бути самостійними, варто замислитись про реальну ситуацію щодо самозабезпечення.
За підсумками обговорення було вирішено затвердити проект перспективного плану формування громад Щорського району, врахувавши зауваження та пропозиції, що прозвучали на засіданні робочої групи.
А минулого тижня директор департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко взяв участь у засіданні районної робочої групи з підготовки перспективного плану формування спроможних територіальних громад Щорського району. На засідання також прибули сільські голови.
Голова райдержадміністрації Павло Мірошниченко довів до відома присутніх розрахунки основних показників спроможності територіальних громад, виходячи із внесених пропозицій щодо їх об’єднання в одну, три або п’ять територіальних одиниць у межах Щорського району.
Основною темою виступу Валерія Дудка перед присутніми було питання матеріальної сторони проведення адміністративно-територіальної реформи. Зокрема, він довів до відома присутніх деякі підходи держави щодо надання дотацій об’єднаним територіальним громадам. Однак зазначив, що з метою ефективної державної підтримки під час проведення реформування необхідно займати більш активну позицію.
Дискусія щодо кількості об’єднаних територіальних громад, ефективності об’єднання з точки зору територіального розташування та можливості їх бути самодостатніми була досить жвавою. Найбільш активно висловлювалися начальник відділу культури РДА Наталія Добненко, начальник відділу освіти РДА Тетяна Булденко, начальник райфінуправління Микола Іваницький, начальник райуправління пенсійного фонду Марія Шидловська, Новоборовицький та Тур`янський сільські голови - Анатолій Сірий, Тамара Мартиненко, заступник голови райради Віталій Запорожець та депутат райради Григорій Скидан.
За підсумками обговорення було вирішено протягом тижня головам виконкомів сільських та міської рад, які мають перспективу стати центрами об’єднаних територіальних громад, підготувати конкретні пропозиції щодо проведення об’єднання.

Комментариев нет:

Отправить комментарий