воскресенье, 14 июня 2015 г.

Експертиза – справа серйозна

У процесі розкриття кримінальних злочинів, проведення розслідувань тощо правоохоронці використовують дані різноманітних експертиз і досліджень. Нерідко саме результати роботи експертної служби допомагають встановити особу порушника закону або довести його провину. Також дуже важливими є висновки спеціалістів з питань визначення вартості творів мистецтва, справжності документів, розміру матеріальних збитків тощо.
Цьогоріч у Щорському районі проведено майже сорок експертиз (з них 3 – холодної зброї, 20 трасологічних – слідів взуття, знарядь зламу, решта – відбитків пальців). Так, навесні у Радвиному з приватного господарства злодій вкрав бензопилу, але при цьому залишив на склі «свої пальці». Незабаром експерти з’ясували, що у відповідній базі даних є дактилокарта можливого злочинця. Підозрюваного затримано.
Є.КОВАЛЬ, старший експерт НДЕКЦ
* * *
Проблемні питання
відстрілу гладкоствольної
мисливської зброї
Для власників вогнепальної зброї добре знайомою є процедура проведення експериментального відстрілу зброї, яка виконується експертною службою МВС у відповідності з «Інструкцією з організації функціонування криміналістичних обліків експертної служби», затвердженої наказом МВС України від 10.09.2009 №390. Зазначена процедура полягає в експериментальному відстрілі нарізної, гладкоствольної, газової зброї та пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими метальними снарядами несмертельної дії. При цьому гладкоствольна мисливська зброя відстрілюється при постановці на облік, а в подальшому лише у разі добровільної згоди власника зброї. Отож, перед власниками гладкоствольної зброї постає питання, чи потрібно проводити її відстріл у подальшому – після реєстрації?
Здавалося б, нічого складного – якщо закон не вимагає, то в подальшому можна і уникати такої операції. Однак, при вирішенні даного аспекту слід мати на увазі, що результати відстрілу допомагають при ідентифікації зброї, яка була втрачена або викрадена - для її повернення законному власникові, а такі випадки на сьогоднішній день поширені в Україні.
Після виявлення та вилучення правоохоронцями вогнепальної зброї, яка перебувала у незаконному користуванні, остання одразу направляється на перевірку за номерними обліками та кулегільзотекою експертної служби МВС, яку проводять судові експерти-балістики. Лише після проведення такої перевірки законний власник може отримати зброю, яка була втрачена або викрадена.
Складнощі можуть виникнути у випадку, коли злочинцем були пошкоджені або повністю зруйновані номерні позначення на частинах вогнепальної зброї задля унеможливлення встановлення її власника. (Щоб уникнути відповідальності за крадіжки зброї). У цьому випадку саме за допомогою ідентифікації із використанням кулегільзотеки з’являється можливість точно встановити, хто є законним власником конкретного екземпляра зброї. В ході ідентифікації експерт проводить відстріл гільз зі знайденого зразка вогнепальної зброї, після чого порівнює їх зі зразками гільз отриманими раніше – під час проведення відстрілів гладкоствольної мисливської зброї при реєстрації. Добре, коли давність від моменту ідентифікації зброї та часу її реєстрації з відстрілом невелика – ототожненню ніщо не заважатиме. Але при тривалому використанні зброї поступово змінюється характер слідової інформації, яка лишається на поверхнях гільз, що робить неможливим її ідентифікацію. Як результат – у разі знаходження викраденої зброї з пошкодженими номерними позначеннями, встановити законного власника та повернути йому зброю буде неможливо. Саме виходячи з таких міркувань, експериментальний відстріл гладкоствольної мисливської зброї доцільно проводити при кожній перереєстрації.
До відома
У науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі при УМВС в Чернігівській області проводиться більше 20 видів досліджень за різними напрямками. Фахівці центру мають вищу освіту, пройшли відповідну підготовку в державних спеціалізованих установах та отримали кваліфікацію судового експерта і внесені до Державного реєстру атестованих судових експертів. Експертні дослідження проводяться із застосуванням сучасної техніки, високопродуктивних автоматизованих інформаційно-пошукових систем та технологій. У разі виникнення необхідності проводяться такі експертизи та дослідження: дактилоскопічні, почеркознавчі, дослідження справжності документів, трасологічні, балістичні, холодної зброї, мистецтвознавчі, комп`ютерно-технічні, хімічні, вибухотехнічні, комплексне дослідження транспортних засобів, товарознавчі, автотоварознавчі, економічні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий