пятница, 5 июня 2015 г.

Музика дарує натхнення

22 травня святково й урочисто пройшов випускний вечір (50-ий!)
у дитячій музичній школі ім.Н.Г.Рахліна.





















- Скільки ж випускників вийшло зі стін закладу за роки його існування? – запитуємо у директора музичної школи Ольги Володимирівни СВИСТУНОВОЇ.
- Її закінчило 1293 учні, і минулого тижня додалося ще 20. Кожний сьомий наш учень вступив до вищих мистецьких навчальних закладів і став професійним музикантом. Випускники Щорської музичної школи майже всі наші викладачі, а також методисти районного Будинку культури Світлана Кушніренко та Леся Бивалькевич, керівники творчих колективів РБК Оксана Бондаревська та Наталія Вітушко, викладачі училищ на Чернігівщині Микола Сахновський та Оксана Могильна, викладач Київського інституту музики ім. Глієра Вікторія Корженок, викладач педколеджу, керівник оркестру Віктор Ішак (Білорусь). У нашому закладі також навчалися директор обласного методцентру навчальних закладів культури і мистецтв Леонід Смоляк, соліст музичних колективів Національного телебачення Володимир Пушкар, диригент Національного академічного оркестру народних інструментів України Іван Корінь. Наші випускники - це нинішні музиканти духового оркестру Харківської Національної академії нацгвардії України Антон Білець та симфонічного оркестру Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Віталій Куценко; артисти театру опери та балету (Україна) Володимир Корженок, муніципального оркестру (Ізраїль) Михайло Климовицький, Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України Ігор Єрмак, ансамблю «Візерунки» Миколаївської філармонії Наталія Данильченко, військово-музичного центру сухопутних військ Збройних Сил України Павло Кошовець та багато інших. Всі вони присвятили своє життя музиці, а починали з нашої школи.
- Ольго Володимирівно, чим же запам’яталися юні музиканти нинішнього випуску?
- Хотілося б виокремити, що випуск-2015 – незвичайний, і не лише тому, що ювілейний. Жодного разу не було серед наших учнів стільки лауреатів Всеукраїнських конкурсів, не кажучи про обласні. Найбільше високих нагород отримали Владислав Тітенко (акордеон, викладач С.М.Гладченко), Анна Кожанова (гітара, викладач К.І. Чумак) та Наталія Мірошниченко (акордеон, викладач С.І.Крецула). За роки навчання лауреатами обласних конкурсів стали Іван Шенько (ксилофон), Катерина Зорко (музична література), Володимир Сидоров (труба). Багато випускників перемогли в обласних і всеукраїнських конкурсах у складі колективів: хору «Снов`яночка», оркестру народних інструментів, ансамблю гітаристів та ансамблю баяністів «Disko», а також духового оркестру. Сприяли у поїздках на конкурси та надавали фінансову підтримку батьки учнів, народний депутат України Анатолй Євлахов, відділ культури і туризму РДА.
- Чи підуть випускники-2015 вчитися далі за спеціальністю?
- Так, для деяких з них музика стане прогресією. В липні розпочинаються вступні екзамени до вищих музичних закладів культури. Четверо нашх учнів вже виявили бажання здобувати професійну музичну освіту і готуються до іспитів. Нехай вони стануть для них успішними.
- Ми знаємо, що музична школа розпочала набір на наступний навчальний рік...
- Звичайно, ми приймаємо заяви від усіх, хто бажає вчитися грати на музичних інструментах. У наступному році у нас додатково з`явиться ще й підготовча група «Хорегографія-музика» для дітей 6-ти років.
* * *
...Під гімн України у виконанні оркестру народних інструментів розпочався випускний вечір. Діти дякували своїм наставникам, які ввели їх у світ музики. Від імені викладачів школи щасливої дороги побажала юним музикантам Світлана Кузьменко. Теплі слова лунали і від батьків випускників Лілії Юркевічене та Андрія Тітенка. З привітальним словом звернулася до всіх присутніх директор музичної школи О.В.Свистунова. Вона разом з заступником Раїсою Мартинович вручила випускникам свідоцтва про закінчення школи і грамоти відмінникам, яких у цьому році восьмеро, і побажала не забувати дорогу до школи, яка за роки навчання стала для них рідною. У святковій концертній програмі вечора взяла участь начальник відділу культури і туризму РДА Наталія Добненко.
Після урочистої частини відбувся святковий концерт. Юні музиканти-випускники разом зі своїми наставниками грали улюблені твори, з молодшими учнями співали в хорі та виконали хореографічні композиції. Їм гаряче аплодували присутні в залі батьки, бабусі й дідусі, молодші брати й сестри, колишні випускники школи. Вечір був надзвичайно душевним. Вродливі, по-дорослому серйозні, і в той же час юні, схвильовані випускники не стримували ні щасливих посмішок, ні сліз. Вони отримали свій перший документ про здобуття освіти і цей вечір став певною межею, за якою розпочнеться нове життя з новими можливостями. Тож нехай збуваються всі їхні задуми. Навіть якщо не всі випускники стануть професійними музикантами, музика назавжди залишиться з ними: вона робитиме життя багатогранним, допомагатиме в майбутньому навчанні й надихатиме.
Лариса МАРТИНЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий