вторник, 2 июня 2015 г.

Робота в сучасних умовах вимагає раціонального підходу і ощадливого використання бюджетних коштів


На розширеному засіданні колегії райдержадміністрації спільно з президією райради обговорювався доволі широкий перелік питань.


Передовсім, учасники зібрання зосередили свою увагу на виконанні програми соціально-економічного розвитку Щорсівщини за І квартал 2015 року. Доповідь з цього питання виголосив перший заступник голови райдержадміністрації Л.К. Комісаренко. Надалі начальник фінуправління РДА М.О. Іваницький розповів про деякі аспекти бюджетного процесу. За його словами, в районі три сільради – Займищанська, Клюсівська та Гутостуденецька - вже не мають змоги себе фінансувати. Тому райбюджет за чотири з половиною місяця виділив їм 493,2 тис. грн. Загалом план з власних доходів наш район виконав на 132,7% - передовсім, завдяки надходженню акцизного збору. Основна частина цієї суми – 559,1 тис. грн – надійшла місту Щорс. Також на Щорсівщині місцеві бюджети отримали на 573,5 тис. грн більше платні за землю. Ще одним вагомим джерелом отримання коштів став єдиний податок, якого з початку року надійшло 822,9 тис. грн.
Стосовно бюджетних видатків, то першочерговою статтею є зарплатня працівникам освіти, медицини і культури. На жаль, уникнути деякої затримки виплат не вдалося. Разом з тим райбюджет має борг за енергоносії в сумі 2 млн. 380 тис. грн. Одна з причин такої ситуації – рішення районного керівництва про те, що безумовним пріоритетом є спочатку віддати людям зароблені гроші, а далі вже буде черга інших питань. Клопоту за таких умов додала передача «на район» залізничної лікарні, утримання якої обійшлося з початку року вже у майже триста тисяч гривень. Як реалістично висловився М.О. Іваницький, починається непростий період: літні відпустки бюджетників, оздоровлення дітей тощо. У зв’язку з новими вимогами бюджетного законодавства виділити фінансові ресурси на діяльність, скажімо, пришкільних майданчиків і табору «Дружба» за старою схемою вже неможливо. Тому усі сільради району на пропозицію районного керівництва погодилися частково спрямувати свої кошти на дитяче оздоровлення. Єдиний виняток – міськрада, яка ще не виділила нічого. Хоча більшість відпочиваючих дітей – зазвичай зі Щорса.
В обговоренні доповіді взяли участь начальник управління агропромислового розвитку РДА Н.О.Дятел, головний лікар РЦ ПМСД В.В. Тарасюк, заступник міського голови О.В. Ясенчук та начальник управління соцзахисту РДА О.В. Запорожець. З огляду на сьогоднішні соціально-економічні реалії саме виступ О.В. Запорожець виглядав найактуальнішим. Як вона поінформувала, в районі протягом першого кварталу 2066 сімей отримали різного роду державну соціальну допомогу. На її виплату було спрямовано 6 млн. грн. Загалом 121 сім’я, що переїхала на Щорсівщину з тимчасово окупованої території на сході країни, звернулася за щомісячною допомогою для покриття витрат на проживання. Субсидію для сплати за житлово-комунальні послуги отримали 1472 сім’ї, на придбання твердого палива і скрапленого газу – 107. У рамках соцзахисту 35 сімей бійців, які беруть участь в антитерористичній операції, проведено часткове відшкодування їхньої платні за житлово-комунальні послуги. Соцзахист громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, у І кварталі профінансовано з держбюджету на 95,3 тис. грн. Територіальним центром соцобслуговування надані послуги 1614 особам. У Новоборовицькому будинку престарілих мешкає 24 громадянина. Для їх утримання з бюджету виділено 129,5 тис. грн. Триває робота над виплатою 6 військовослужбовцям, звільненим зі служби, матеріальної допомоги, а також 19 підприємствам та установам – компенсації заробітку мобілізованих працівників. Через зростання вартості тарифів на ЖКП дуже збільшилася кількість звернень сімей за нарахуванням субсидій. (У травні – 253, попередній запис на червень – понад 300).
Друге питання порядку денного колегії – організація роботи клубних установ в умовах новацій Бюджетного кодексу – докладно висвітлила в своїй доповіді начальник відділу культури РДА Н.М. Добненко. На початок року в районі діяла 31 клубна установа, нещодавно дві з них – у Хрінівці та Попільні – припинили роботу. З 29 будівель опалюються взимку 23. Їхнє матеріально-технічне забезпечення на доволі низькому рівні. Персонал – 72 особи, з них на повну ставку працюють лише 30. У сільській місцевості відчувається кадрова проблема, бо дуже часто клубний працівник ще має бути і кочегаром, і прибиральницею, і ремонтником. За таких умов праці складно присвячувати себе лише творчості й організації дозвілля земляків. Однак попри все в районі функціонують 173 різножанрові клубні формування, 5 народних творчих колективів і 2 – зразкові. За минулий рік проведено 3507 заходів. Дитячі колективи (танцювальний «Ягідки» і вокальний «Світлячок») відзначилися непоодинокими успіхами на конкурсах та фестивалях. З початку року в закладах культури проведено 8 благодійних програм, зібрані гроші передані для лікування наших поранених земляків-солдатів. У структурі видатків галузі культури 75,2% - зарплатня, 22% - енергоносії, решта ж – все інше. Завдяки коштам зі спецрахунку триває реалізація заходів з енергозбереження, зокрема – в районному Будинку культури встановлюються металопластикові вікна. В рамках оптимізації мережі триває робота над визначенням переліку базових закладів культури.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий