воскресенье, 1 февраля 2015 г.

День бабака по-українськи

Щорічно 2 лютого у Канаді та США відзначається День бабака.
За віруванням американців: якщо тварина побачить свою тінь і полізе спати назад до нори — нас очікує кілька морозних тижнів, якщо ні — рання весна. І в Україні, навіть на Чернігівщині, ось вже кілька років дотримуються цього американського свята. На Щорсівщині бабаків немає, як і наприклад, у сусідній Росії. Тож у Воронезькій області вигадали свій «День бабака» — День пробудження ведмедя, адже цей звір починає прокидатися саме 2 лютого. Але в Україні є і свої прикмети ранньої чи пізньої весни. Так, якщо ввечері 1 лютого на небі багато зірок, то зима триватиме довго, мало — скоро закінчиться. Крім того, теплий лютий віщує холодну весну із заморозками. Якщо на початку лютого стоїть гарна погода, весна також буде ранньою та гожою.
Тож ми звернулися до мешканців Щорсівщини із запитанням, чи варто дотримуватись чужих традицій або ж слід вигадати свої, українські? Якщо так, то які? Наприклад, яку українську тварину можна використати замість американського бабака чи російського ведмедя?

Михайло, 17 років, м.Щорс:
– Українська тварина — свиня. Хоча я й не знаю якихось народних прикмет, пов’язаних із нею, але ж недаремно у світі сало вважається українським народним продуктом...
Валентина Михайлівна, 45 років, с.Кучинівка:
– Це півень, а свято - Стрітення. Недаремно ж у народі кажуть, що якщо на Стрітення півень нап’ється води із калюжі, то слід чекати ранньої весни. Можна ще запропонувати вовка, хоча їх і мало залишилося в наших лісах, але якщо цей звір з’явиться близько людських осель, то зима лютуватиме ще довго.
Тетяна Іванівна, 51 рік, с.Займище:
Я навіть про це не думала. Голова забита геть іншим: діти, чоловік, хвороби... І їсти приготувати треба, і прибрати у хаті, і господарство попорати. Так що мені не до прикмет, яка весна буде, така буде, головне, щоб не стріляли, щоб мирне небо було над землею.
Маргарита ЛИТОВЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий