понедельник, 16 февраля 2015 г.

Приклад енергоефективності



Нещодавно у Рогізках фактично завершилася реалізація проекту ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ». У сільському навчально-виховному комплексі «школа-сад» було модернізовано котельню і прокладено нову теплотрасу. Як розповіли «Променю» батьки дітей і працівники закладу – тепер у класах стало відчутно тепліше.

Питанням енергоефективності у Рогізках приділяли увагу вже давно. Свого часу в трьох корпусах школи і садку були встановлені металопластикові вікна. Проте всі розуміли: без розв’язання такої проблеми як недосконала система теплопостачання досягти омріяного ефекту навряд чи вдасться.
Врешті-решт на початку 2013 року справа зрушила з місця. Спочатку провели енергоаудит приміщень. Фірма «НВП «Енергоінновація» з міста Славутич за 4000 грн обстежила будівлі школи на предмет відповідності вимогам енергозбнреження й садка та надала пропозиції стосовно покращення ситуації. Отже, було з’ясовано, що одна половина першого корпусу зведена ще у 1896 році, друга – в 1950-му, загальна площа – 568 м кв. Другий корпус – теж 1950-го, стіни шлакобетонні, облицьовані білою цеглою, площа - 154 м кв. Третій корпус – дерев’яний, 1896 року, площею 226 м кв. Будівництво ж садка датоване 1960-м роком (площа - 446 м кв.). Опалення закладу в 2012-2013 рр. обійшлося майже в шістдесят тисяч гривень (300 кубометрів дров, 20 тонн вугілля, 25 тонн брикету). Котельня має два котли загальною потужністю 200 кВт, термін експлуатації яких давно минув. Через значну негерметичність системи з неї «підтікає» вода. Стан теплотраси-незадовільний, постійні прориви призводять до втрат тепла. До того ж колись її намагалися ремонтувати у дуже оригінальний спосіб: у металеву трубу діаметром 60 мм вставили дві поліетиленові труби по 25 мм, внаслідок чого значно зменшилася пропускна спроможність траси. Система опалення потребує промивки. Виходячи з вищенаведеного, славутицька фірма запропонувала комплекс заходів, які дозволили б суттєво покращити комфорт для дітей і зменшити споживання палива майже удвічі. Виходячи з реальних можливостей фінансування, було вирішено зосередитися на оновленні котельні й прокладанні теплотраси.
На жаль, тривалий час бюджетні гроші на реалізацію проекту не надходили й лише влітку 2014 року сталося зрушення на краще. Як розповів директор НВК Я.С.Крот, ООН виділяє значну частку коштів лише за умови, що громада збере ще 5% від кошторису, а бюджети різних рівнів - сільський, районний, обласний - передбачать у своїх видатках решту суми. Люди у селі зібрали близько п`яти тисяч гривень, проте більше не осилили, тому решту - 18 тисяч - дав підприємець Г.Н.Божок. (За що мешканці його рідного села щиро дякують). У свою чергу районне та обласне керівництво зробило все можливе, щоб платежі за виконані будівельні роботи більше не затримувалися. Загальний кошторис проекту вийшов чималенький – близько 800 тисяч гривень. (Субвенція з держбюджету сягнула 509 тисяч гривень). Будівельники з фірми «Чернігівгазспецсервіс» приїхали в Рогізки 13 жовтня, саме перед початком опалювального сезону, й відразу ж взялися за прокладання теплотраси. (Паралельно був дещо скоригований навчально-виховний процес. А під час канікулярного періоду школа й садок два тижні не опалювалися – доки тривав остаточний монтаж і підключення обладнання. Щоправда, інколи робітникам сприяла погода – не надто холодна й безсніжна). І ось, коли діти повернулися до навчання після новорічних канікул, нова котельня вже діяла. За словами Я.С.Крота, два сучасні котли, встановлені у кочегарці, можуть використовувати в якості палива дрова, вугілля, брикет і пелети. Вони обладнанні ефективними автоматичними системами – циркуляції води, регулювання температури, сигналізації, подачі повітря тощо. Все це значно спростило роботу кочегарів і зменшило витрати дров. Подбали і про персонал котельні, встановивши додатковий радіатор у місці відпочинку. Головне ж – у приміщеннях НВК стало дійсно тепліше. Приміром, раніше на старому котлі була температура 80 градусів, а у садківському корпусі – 18. Тепер на новому обладнанні – 60 градусів, а у садочку – 22. Також директор вважає, що котельня доведе свою практичність саме у період сильних морозів, підтримуючи необхідний температурний режим у будівлях. (Раніше обігріти належним чином всі чотири корпуси вдавалося далеко не завжди).
У Рогізківському комплексі «школа-сад» нині навчаються 85 учнів і виховується більше десятка малюків. Є підстави вважати, що через три роки кількість школярів збільшиться до сотні. Створити для них належні умови і є обов’язком сьогодення.

Комментариев нет:

Отправить комментарий