понедельник, 16 февраля 2015 г.

Учасники бойових дій : статус і реалії

Вже майже рік минув, відколи Україна живе фактично у стані війни. Перші постріли пролунали в Києві. Кулі, які летіли в повсталий народ з боку прислужників антиукраїнського режиму Януковича, звістили про настання нового і кривавого періоду в історії нашої країни. Потім було вторгнення російських військ у Крим – саме тоді загинув перший боєць української армії. А згодом розгорнулися повномасштабні бойові дії на території Донбасу.

Попри існуючі реалії, події на сході держави досі іменуються антитерористичною операцією. Майже сто тисяч солдатів і правоохоронців зараз несуть службу в регіонах конфлікту. Кілька тисяч уже загинули, поранених набагато більше. Разом з цим у тилу очевидної актуальності набуло питання присвоєння статусу учасників бойових дій тим громадянам, які зі зброєю в руках боронять суверенітет і територіальну цілісність України. Дивно, але попри величезну кількість тих, хто воює, документи учасника досі оформлено лише близько десяти тисячам бійців. То чому ж справа просувається так повільно?
Історія щодо цього питання доволі суперечлива. Річ у тім, що володар статусу учасника бойових дій має право на державні пільги. Тому завжди були люди, які намагалися «затесатися» поміж справжніх військових і отримати певні матеріальні блага. Можна навести промовистий приклад. Понад десять років тому один з найвищих посадовців нашої країни відправився в складі офіційної делегації на територію колишньої Югославії, де розташовувався український миротворчий контингент. Побував на базі добу, переночував, як то кажуть, зробив відмітку в документі про відрядження і рушив додому. А в Києві вже без проблем отримав статус людини, що брала участь у бойових діях. Є і «свіжіший» випадок: минулого року заступник одного з міністрів, перебуваючи в зонв АТО у відрядженні, теж швиденько оформив документи і перетворився на «захисника державності». Хоч в окопах, звісна річ, не сидів. (Потім політики обіцяли, що за подібні «художества» посадовця звільнять…)
Окремий аспект – робота уповноважених органів, які відповідають за надання статусу учасника й видачу відповідних посвідчень. На рівні району вони не працюють, лише – на рівні області. У чималої кількості людей є підозра, що ці комісії корумповані. (Щоправда, правоохоронці чомусь майже не підтверджують такі припущення).
Якщо вести мову про ситуацію в нашому районі, то передовсім варто навести інформацію, отриману в управлінні праці й соцзахисту РДА. Отже, на Щорсівщині 156 громадян користуються пільгами на підставі наявності в них спеціального посвідчення учасника бойових дій. Як розповіла начальник управління Ольга ЗАПОРОЖЕЦЬ, ця категорія пільговиків належить до набагато більшої групи наших земляків (загалом – 1413 осіб), на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту». Поміж учасників бойових дій – ветерани ІІ-ої світової війни, воїни-афганці, сапери-розміновувальники тощо. Всі вони мають право на «знижки» при сплаті за житлово – комунальні послуги і послуги телефонного зв’язку, придбання скрапленого газу, раз на рік - забезпечення безкоштовними путівками для санаторного лікування і проїзд, скажімо залізничним траспортом до обраного пункту в межах України і назад тощо.
Стосовно мешканців Щорсівщини, які з 2014 року беруть участь в антитерористичній операції, то ще жоден із них не отримав посвідчення учасника бойових дій встановленого зразка. Розповідає начальник відділу персоніфікованого обліку Оксана ЛИЧАК: «Станом на сьогоднішній день до нас звернулося лише п’ятеро громадян, які мають на руках довідки про безпосередню участь в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей. Ці документи є лише підставою для надання власнику статусу учасника бойових дій в майбутньому. Тобто люди вже розпочали необхідну правову процедуру, але результатів поки що нема. Подібні питання належать до компетенції відповідного органу вищого рівня, вирішується все точно не у Щорсі.
Разом з тим на Щорсівщині з осені 2014 року рішенням райради розпочала діяти окрема програма виплати компенсацій сімям учасників АТО частини вартості житлово-комунальних послуг (до 200 гривень на місяць). Якщо пояснити просто, то гроші виплачуються відповідно до терміну, проведеного в зоні операції. Пробув календарний місяць – нараховується 200 гривень, два тижні – приблизно 100 гривень. Наприкінці минулого року таку допомогу отримали 22 особи з числа співробітників міліції, прикордонної служби, бійців Збройних Сил, а цього річ – вже 11. На фінансування цієї статті видатків у райбюджеті передбачено загалом 48 тисяч гривень на рік. Проплати тривають щомісяця. Також ще у 16 випадках родичам військових рішенням керівництва органів виконавчої влади виплачувалася одноразова матеріальна допомога – від 250 до 950 гривень
Звісна річ, допомога захисникам Вітчизни цим не обмежується. На прохання керівництва райдержадміністрації спонсори (переважно з числа місцевих підприємців) взяли участь у забезпеченні потребуючих солдатських сімей дровами. Працівники бюджетних держустанов неодноразово відраховували частку свого заробітку для закупівлі спорядження нашим військовим. А потребуючі мобілізовані могли скористатися послугами речового пункту видачі гуманітарної допомоги. Словом, можливо нинішній обсяг і характер підтримки сімей тих мешканців Щорсівщини, що беруть участь АТО, не надто великий, але органи соціального забезпечення працюють у рамках існуючої нормативно-правової бази. Коли військові нададуть документи про присвоєння статусу учасників бойових дій – ситуація зміниться».

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий