воскресенье, 1 февраля 2015 г.

Сам собі рятівник

За статистикою виникненню 43% ракових захворювань можна було б запобігти, якщо дотримуватись найпростіших правил здорової поведінки. По-перше, менше палити або не палити взагалі, по-друге: фізична активність та збалансована, здорова їжа.
Вакцинація проти вірусів, що викликають рак печінки і шийки матки. А ще не слід довго перебувати на сонці та засмагати у соляріях. Є ще багато інформації, яку варто знати, аби не захворіти. Тож, щоб підвищити знання людей про цю хворобу, «Міжнародний союз боротьби з онкологічними захворюваннями» (Міжнародний союз проти раку) оголосив 4 лютого Всесвітнім днем боротьби проти раку. Я запитала у фахівців, яка ситуація з цією хворобою у Щорському районі.


І дізналася кілька речей, про які і не здогадувалася: чим молодша людина, тим швидше розвивається рак і його форма більш агресивна; що чоловіки частіше хворіють на рак, бо у них більше поганих звичок і вони халатніше ставляться до свого здоров’я. Сільське населення переважає у цьому списку і що хворобу можна зупинити на будь-якій стадії, але все залежить від психологічного стану людини. Можна померти за місяць, навіть за І стадії раку, а можна прожити багато років і з IV-ю. Мені також розповіли, що збільшення кількості захворювання із року в рік не спостерігається, вона йде хвилеподібно.
Минулого ж року на Щорсівщині виявлено 85 хворих на рак, з них 12 людей на рак легенів, 7 - на лейкоз і лімфому, 12 - на меланому (рак шкіри), 10 — рак кишківника, на рак матки — 7. Померли — 32 людини. Загалом на обліку зараз перебуває 532 людини, з яких 324 прожили з цією хворобою п’ять років і більше.
Щодо запобігання захворюванню, то варто звертати увагу на свій фізичний стан, вчасно проходити медогляд. Особливо не забувати про якісь візуальні зміни, наприклад, минулого року до лікаря звернулася жінка з останньою стадією раку губи.
- Ну як не помітити, що губа гниє? — дивувалася лікарка, розповідаючи мені про хворобу.
Тож, дбайте про своє здоров’я, бо за вас цього ніхто не зробить!
Маргарита ЛИТОВЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий