понедельник, 9 февраля 2015 г.

А яке хутро нині в ціні?

Зима – це сезон активної роботи для закупівельників звіриного хутра. Ще з приходом перших морозів тварини вбираються у зимовий варіант одягу – більш теплий, пухнастий і красивіший, фактично перетворюючись на бажаний трофей для мисливців та браконьєрів.


У районі існують два ринки хутра: легальний та нелегальний. На першому представлені шкури звірів, на яких відкрите офіційне полювання (лисиця, єнотовидний собака, вовк) або які вирощуються в домашніх умовах (кролик, нутрія). Стосовно другого, то він формує попит на хутро тих представників фауни, які вважаються малочисельними або належать до видів, занесених у Червону книгу. (Видра, норка, куниця, ондатра, бобер, рись). Так вже склалося, що для вітчизняних виробників теплого одягу хутро диких звірів інтересу майже не становить. У переважній більшості шкури експортуються в Росію, де з них китайські майстри підробки здатні зробити навіть «соболя» для пошиття дорогих шуб. (Потрібно лише гарно та майстерно підстригти і пофарбувати «матеріал»).
Якщо оцінити районний ринок хутра «Зима 2014-2015», то лідером лишилася лисиця – приблизно 45-50% від загального обсягу закупівель. Ціна за шкуру коливалася в межах 100 – 150 гривень. Причому знавці зауважували: аж до грудня, доки не вдарили нормальні морози, лисяче хутро було низької якості, бо звір ніяк не міг «переналаштуватися» на зимові умови. Відчутно більше стало єнотовидного собаки: у цієї тварини «почесне друге місце» з часткою в 40%. Вартість його хутра – від 120 до 220 гривень. Разом з тим менше стало ондатри (25-30 грн.), а причина відома всім: шкідники і психічно хворі мешканці Щорсівщини влаштували минулого року безліч підпалів у природних угіддях – плавнях, болотах, на берегах водоймищ, внаслідок чого у вогні загинуло багато водолюбних звірят. Якщо продовжити згадку про тварин, які живуть біля річок, то шкурка норки оцінена по-різному: від самця – 100 грн., від самиці – 60-80. Безумовно, найдорожчою лишається куниця: за лісову давали від 300 до 700 гривень, за «кам’янку» - на дві сотні менше. Поміж тутешніх закупівельників ходить поголос, ніби у Семенівському та Городнянському районах хтось добув рись. Але продавці все ніяк не складуть ціну на неї: то 100 доларів хотіли, то двісті. Але замовлень на таку екзотичну шкуру мало. Жіночу шубу з однієї не пошиєш, хіба що шапку. Однак шапка без шуби виглядає якось несолідно…
Наостанок треба розповісти про закупівлю шкур кролів. Колись за одну штуку платили від 3 до 5 гривень. Проте в нинішньому сезоні ціна якось «стрибнула» вгору – до 15-17 гривень. (50-60 грн. за кілограм). Щоправда, протрималася така кон’юнктура недовго.
Загалом же ринок зараз перебуває у стані очікування, адже залежить від деяких позаекономічних факторів. Прогнозувати попит навіть у короткостроковій перспективі ніхто не береться.

Комментариев нет:

Отправить комментарий