понедельник, 2 февраля 2015 г.

Діяльність Держфінінспекції в контексті захисту прав людини

Ефективне розпорядження державними коштами, попередження і недопущення фінансових порушень, боротьба з корупцією є, без перебільшення, загальнодержавною справою. Адже без дотримання державних інтересів у всіх царинах економічного життя опиняється під загрозою саме існування держави.


Українське законодавство передбачає право кожного громадянина на працю, що включає можливість заробляти собі на життя; на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом; на своєчасне одержання винагороди за працю. Ці норми гарантує нашим громадянам Конституція України (ст.43). Крім того, право працівника на оплату праці та захист цього права передбачає Закон України «Про оплату праці».
Проте, як свідчать результати діяльності працівників Держфінінспекції України та її територіальних органів, не для всіх розпорядників державних і комунальних коштів зазначені законодавчі норми є обов’язковими для виконання. Наприклад, протягом січня-жовтня 2014 року державні фінансові інспектори встановили непоодинокі випадки нарахування працівникам заробітної плати в занижених розмірах чи взагалі її не нарахування. Загалом обсяг порушень, пов’язаних із недоотриманням фізичними особами належних їм виплат з оплати праці, за 10 місяців 2014 року становив майже 11,1 млн.грн. Завдяки старанням фінансових інспекторів виявлені порушення було усунуто на суму майже 7,5 млн.грн., а працівники отримали свої законно зароблені кошти.
Про факти порушень фінансово-бюджетної дисципліни та вчинення корупційних правопорушень можна повідомити Менську міжрайонну держфінінспекцію (вул. Урицького 11, м.Мена, Чернігівська область, 15600. Тел.: 3-15-88) та держфінінспекцію в Чернігівській області (вул. Белінського, 11, м. Чернігів, 14000. Тел: 4-31-57).
О.Максименко,
начальник Менської міжрайонної держфінінспекції

Комментариев нет:

Отправить комментарий