понедельник, 2 февраля 2015 г.

А з чого починати?



У ході дослідження цієї ситуації виникло запитання: а на підставі якої бази даних податківці нараховуватимуть суму податку в кожному конкретному випадку? Тобто як вони дізнаються про площу будинків понад 120 квадратних метрів і квартир – понад 60. За інформацією довелося звернутися до техніка з інвентаризації нерухомого майна Щорської виробничої дільниці КП «Чернігівське МБТІ» Л.П. Солодовник.


Вона розповіла, що повної та узагальненої бази даних районного рівня на об’єкти нерухомого майна як такої просто не існує. Річ утім, що раніше, до 2003 року, документація на будинки, магазини, цехи тощо виготовлялася лише в паперовій формі. Тобто на кожну споруду (або, скажімо, домоволодіння) була тека, в якій і знаходилася інформація про об’єкт. Наразі існує архів усіх цих справ, однак опрацювати його – справа доволі непроста, можна навіть сказати – масштабна. На це потрібен час. З 2003 року в МБТІ розпочали реєструвати права власності на нерухоме майно в електронній формі. Тобто відтоді база даних з технічної точки зору набула сучаснішого вигляду. Однак у 2013-2014 роках сталися зміни в законодавстві й операції з нерухомістю перейшли до відання державної реєстраційної служби. Якщо людина вирішувала збудувати хату, то спочатку архітектор виготовляв будівельний паспорт, потім власник мав прийти до БТІ, а наступний етап – це вже був візит до реєстраційної служби.
З огляду на реалії можна припустити, що попереду на податківців та працівників деяких інших державних структур чекає чимала за обсягом робота: потрібно розрахувати розмір платежу за нерухомість для тих громадян, власність яких підпадає під дію законодавчих нововведень. У принципі, процес міг би розпочатися вже зараз у доволі простій формі – кожен власник, добре знаючи площу своєї оселі, міг би легко визначити – чи підлягає він оподаткуванню, і самостійно звернутися до податкової служби.
Якщо вести мову про житлову нерухомість у Щорському районі, то напрошується очевидний висновок: великих котеджів і квартир у нашому краї мало. За радянських часів у типових багатоквартирних будинках площа трикімнатного помешкання зазвичай сягала хіба що 62-64 м2 , а хати зводилися до «сотні квадратів». Це вже з середини 90-х років у Щорсі, Нових Боровичах тощо почали з’являтися значні за розмірами житлові об’єкти. Стосовно оподаткування нерухомості, то станом на кінець січня чіткого механізму реалізації ухвалених парламентом законодавчих нововведень ще нема. Напевно, трохи згодом з’являться рекомендації відповідних державних органів – що і як робити.
Наостанок Л.П. Солодовник звернулася до мешканців Щорсівщини із нагадуванням, що документи на житло мають бути впорядковані і належно оформлені. Причому робити все слід вчасно. У житті можуть виникати різні ситуації, тому право власності на нерухомість треба закріпити у законодавчо визначеній формі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий