понедельник, 16 февраля 2015 г.

Згадати все

Минулого тижня мені знову вдалося побачити героїню своїх колишніх публікацій — нашу землячку Тамару Борисову. Під час Великої Вітчизняної війни вона стала жертвою фашистів. Тоді, у 1942 році, німці вбили її маму, адже жінка була єврейської національності.



– Її звали Песя Файлівна Лейкіна, — розповідає Тамара Степанівна. — То вже пізніше, щоб вийти заміж за батька, вона охрестилася і стала Евгенією Олексанрівною, на честь поміщика, який став її хрещеним. Прізвище також вона взяла його…
У родині Борисових було четверо дітей. Та старшого сина Сергія за його наукову діяльність розстріляли у 1937-му, а його дружину посадили на п’ять років, як «члена ворожого до радянської влади елемента»… Але все добре, що добре закінчується, Тамара Степанівна, незважаючи ні на що, вижила, більше того, вивчилася, усе життя пропрацювала у місцевій бібліотеці, вийшла заміж, народила сина, дочекалась онуків… А ще, завдяки цій жінці у Щорсі встановили знак — як пам’ять загиблим людям під час фашитської навали.
Зараз Тамара Борисова вже не та швидка жінка, якою була раніше, дається взнаки вік. Але в райцентрі про неї пам’ятають. На честь Міжнародного дня жертв голокосту, який відзначився 27 січня, до неї навідались голова ветеранської організації Людмила Кравець разом з очільницею районного відділення ПФУ Марією Шидловською. Зустріч вийшла зворушливою і теплою.
Маргарита ЛИТОВЧЕНКО, фото атора

Комментариев нет:

Отправить комментарий