вторник, 10 февраля 2015 г.

Алла Станішевська, завідуюча дитячим відділенням центральної райлікарні:



Коли ваш хлопчик у перші дні високої температури відмовляється від їжі, це нормально – так спрацьовує захисна реакція організму. Ні в якому разі не годуйте сина силоміць (на засвоєння та перетравлення їжі потрібна енергія, яка в цей період спрямована на супротив інфекції), замість цього пропонуйте йому енергомісткі продукти і напої, приміром – підсолоджені компоти,
йогурти. Головне в цей період забезпечити надходження рідини, яку дитині варто дати при підвищенні температури (потовиділення, прискорене дихання, інтоксикаційний синдром).
Застудженому малюку корисно вживати мед, але тільки якщо нема алергії. Обирати його потрібно із одного виду рослин, наприклад, липи чи акації. Вони менш алергенні, мають більшу протизапальну дію, ніж інші види. Можна зробити і м’ятний чай: заварити окропом м’яту, видавити трохи лимонного соку. Корисне питво для хворої дитини – різні морси, компоти із сушених яблук і груш чи свіжих яблук. Базові продукти - яблука, сушені сливи, родзинки, фініки, інжир, курагу краще чергувати. Такі напої багаті вітамінами і мікроелементами. На основі компоту можна зварити кисіль. Соки варто обирати з м’якоттю: пектин, який є у м’якоті, буде як сорбент очищати кишківник. У перші 2-3 дні хвороби дитини соки краще розводити водою, чаєм або компотом. В період високої лихоманки молочні каші рекомендую готувати на половинному молоці та обирати молочно-кислі продукти з низькою жирністю.
Коли у дитини зменшаться ознаки хвороби, вона сама обере собі страву. Зваріть овочевий супчик, можна з нежирним м’ясом, приготуйте парові котлетки.Взагалі давайте дитині звиклу їжу, слідкуйте, щоб ця їжа добре розжовувалася, і слідкуйте за слиною, у якій є ферменти, що розщеплюють жири і вуглеводи, і краще засвоюються. Пригадайте старовинну народну приказку: «Чим довше жуємо, тим довше живемо».

Комментариев нет:

Отправить комментарий