понедельник, 2 февраля 2015 г.

«Трактир є перша річ!»

31 січня 1865 року - день, коли Дмитро Менделєєв захистив докторську дисертацію «Про поєднання спирту з водою». Він і став днем народження міцного напою. Та все одно до 6 грудня 1886 року норма міцності горілки становила 38,3%. І тільки для того, щоб до споживача гарантовано доходили 38 градусів, норму округлили до 40%. Та й слова «горілка» до 1917 року взагалі не існувало, адже у державних актах того часу та у торгових відомостях Російської імперії горілку називали: «полугар», «пінник» та «самогон» тощо. Остаточно горілка стала горілкою тільки при СРСР, коли назву написали у держстандарті. І сьогодні, у день її народження, хочеться розповісти про найцікавіше з історії оковитої та як нині «культурно споживають» чи просто «пиячать» мешканці Щорського району...


Спочатку був спирт, який виготовили ченці у 1503 році за допомогою багаторазової перегонки і пари. Його розбавили водою і використовували як антисептик. Напій став у Московії (саме так називалась Росія до часів Петра І) популярним. Більше того, до другої половини XVIII ст. у Росії горілка була тільки «домашньою», адже очищали її від сивушних масел тільки природними тваринними білками: на 6 відер горілки першого перегону клали піввідра яєчних білків або відро молока. Продавали ж горілку до XIX ст. виключно відрами (по 12,3 літра).

Три сосни
Незважаючи на те, що сухий закон у Росії та СРСР вводили кілька разів: у 1914-му, 1919-му, 1985-му роках, там люди завжди пили… Випити можна було тільки у ресторанах, чи як у давнину їх називали кабаках «Три сосни» (вивісок тоді не було, але щоб люди знали, де можна випити, перед наливайками садили три сосни, звідси і назва). Народ же перейшов на іншу валюту — самогон, який гнали майже у кожній домівці, незважаючи на загрозу покарання. Женуть і зараз, а якщо врахувати, що на фоні останніх подій з полиць магазинів зникли класичні: «російська» та «столична» горілки, то й дивуватися не слід, або купуй українську, або жени свою...
Існувало й існує кілька способів вигону класичного самогону. Якщо у XIX cтолітті його виготовляли переважно з картоплі (частка такого самогону тоді складала 2/3), то у XX-му його замінив цукор. Самогон з XIV сторіччя став невід’ємною частиною життя українця, але він, як зараз магазинний продукт, називався горілкою. Та зловживати алкоголем тоді вважалося гріх, варто тільки згадати твір Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я» та старого Кайдаша, який любив прикластися до пляшки, і як над ним кепкували сини...
Сьогодення
За словами першого заступника начальника відділу Щорського РВ УМВС України в Чернігівській області майора Романа Клименка, у нашому районі 2014 року за статтею 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення (розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді) було покарано чимало людей.
— За ч. 1 цієї статті (покарання передбачене, якщо людину двічі впродовж року піддавали адміністративному стягненню за розпивання спиртних напоїв у громадських місцях) було притягнуто 114 осіб, — каже Роман Григорович, — за ч. 2 — 27, за ч. 3 — 10. Крім того, після вжитого 67 зловлено на хуліганстві. Це 173 стаття цього кодексу. Скоєно 9 злочинів: нанесено 3 тяжких тілесних ушкодження, одне з яких спричинило смерть, також скоєно одне вбивство... А це вже статті Кримінального кодексу...
І як підсумок...
Незважаючи на те, що українці пили завжди, вони споживали цей напій помірно або не вживали взагалі... Бо пиятика до добра не доводить! Візьмемо приклад з наших прадідів?
І ще ...
* Горілка — напій гарної закуски: копченої та солоної червоної риби, ікри, осетрини, лососини, маринованих грибів тощо. Без цих «інгредієнтів» розкрити її смак неможливо.
* Перед вживанням горілку треба охолодити до 8-10 градусів за Цельсієм. Більш холодна — приховує смак, тож іноді в кафе, аби приховати низьку якість, її подають занадто холодною.
* 50 грамів горілки загострюють розумові здібності за півгодини після прийому, та ж доза притупляє реакцію і точність рухів.
* Найміцніша горілка в світі виготовлена у Шотландії, де вміст спирту — 88,8%.
*Вислів «зметикуємо на трьох?» зобов’язаний своїм «народженням» гранованій склянці. У часи Хрущова заборонили продавати оковиту на розлив і з продажу зникли зручні «мерзавчики» (125 мл) і «чвертки» (200-250 мл). У дві склянки пляшка горілки не вміщувалася, на три ж ділилася ідеально.
* Найвідоміший твір, присвячений оковитій — монографія Вільяма Похльобкіна (1923-2000, історик та письменник), «Історія горілки». Вона була удостоєна премії Ланге Черетто (вона присуджується інтернаціональним журі за книги з культури харчування за трьома номінаціями: їжа, напої та поварені книжки).
Маргарита ЛИТОВЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий