понедельник, 2 февраля 2015 г.

Як можна виправити помилки



Для того, щоб на карті знайти свою ділянку, потрібно ввести кадастровий номер. «А що робити, коли на руках у людини рожеві державні акти на землю, видані до 2004 року, яким не присвоєно такий номер?» - ми поцікавилися у начальника відділу Держземагентства у Щорському районі Валентини Недвіги. 

- Згідно з законодавством України присвоюється кадастровий номер земельній ділянці при здійсненні її державної реєстрації. Тому потрібно звернутися в наше земагенство для отримання витягу з Державного земельного кадастру, в якому буде вказано цей номер. Частина земельних ділянок без кадастрових номерів була згодом зареєстрована в Державному реєстрі земель з його присвоєнням, а частина - ні. В такому випадку власнику державного акта доведеться звертатися до ліцензованої землевпорядної фірми, яка розробить технічну документацію та створить обмінний XML-файл. (Витяг з ДЗК роблять в цьому випадку безкоштовно, а послуга з виготовлення технічної документації - платна). Після цього до нас подаються зазначені документи і заява. В 14-ти денний термін ми надамо витяг з ДЗК, в якому буде вказано розмір, площа, адреса, інформація про власника та кадастровий номер земельної ділянки. Він є унікальний і не повторюється на всій території України. А також не може бути змінений при зміні власника ділянки.
До речі, нагадаємо, що з 1 січня 2013 року державні акти на землю не видаються, лише Свідоцтво на право власності та витяг з Держреєстру.
- Коли ми у вікні пошуку на публічній карті вводимо кадастровий номер земельної ділянки, нам висвічуються такі дані: власність, цільове призначення та площа.
- Якщо земля була приватизовано до 2013 року, на карті її власність буде позначатися як не визначена. Але це не впливає на право власності на ділянку, державний акт на неї вважається дійсним. Публічна кадастрова карта весь час оновлюється новою інформацією, вдосконалюється, всі зміни поступово вносяться до неї. У майбутньому планується додати до карти інформацію про надра, комунікації, мережі, будови, водні, лісові ресурси тощо.
Фахівці, що працюють над публічною картою, розробили на ній спеціальну табличку зворотного зв’язку. Користувачеві у цю форму необхідно ввести власні дані, інформацію про земельну ділянку та відзначити помилку. Система побудована таким чином, що більшість технічних помилок виправляються автоматично.
- На сходах сіл мешканці району часто запитують, яка процедура виділення свого земельного наділу в натурі (на місцевості)?
- Спочатку їм необхідно подати заяву до райдержадміністрації, яка приймає розпорядження про надання дозволу на таке виділення. З ним вони звертаються до приватної землевпорядної організації (до речі, в районі їх дві: пп «Азимут-Л» та пп «Землемір» - авт.), яка виїжджає на місцевість і встановлює межові знаки у поворотних точках земельнї ділянки по її периметру, відповідно до вказаних координат в технічній документації. Ця процедура не безкоштовна і залежить від конфігурації земельної ділянки, а отже від кількості поворотних точок.
Закріплення межі земельної ділянки в натурі здійснюється у присутності власника наділу та власників (користувачів) суміжних земельних ділянок.
- Як бути коли в Державноу акті виявлені граматичні помилки та описки?
- З відповідними документами, що пітверджують наявність помилок. Ми їх виправляємо і робимо витяг з Держаного земельного кадастру. (Це простіше зробити, якщо земельний акт був виданий до 2004 року). Отриманий витяг необхідно потім зареєструвати в державній реєстраційній службі.
- Дякую за розмову.

Комментариев нет:

Отправить комментарий