понедельник, 16 февраля 2015 г.

Без прикрас і згущення фарб про сход села в Кучинівці


«На світі той
наймудріший,
хто любить життя»
В.Симоненко








Тур сільських сходів Щорсівщини розпочався в одній з найбільших громад – Кучинівській. Ну а головним питанням цього підсумкового зібрання став звіт очільниці сільської громади В.М.Карась про роботу, виконану і намічену у 2014 році. Валентина Миколаївна відразу зазначила, що звітний період як ніколи був насичений значними подіями в суспільно-політичному житті країни, які внесли суттєві корективи чи не в кожен дім, кожну сім`ю.
Майдан змінив психологію багатьох людей, їх ставлення до себе й України. За незалежність, самостійність рідної Батьківщини боролися цілі покоління патріотів, за неї й сьогодні гинуть українські воїни та мирні громадяни. Зі сльозами на очах голова подякувала всім односельцям, котрі долучилися до збору коштів на потреби військовослужбовців, з гордістю назвала імена нинішніх земляків-захисників – Володимира Акуленка, Віталія Булденка, Богдана Гордійка, Василя Єрмолова, Ігоря Єфіменка, Юрія Кожанова, Олександра Кривенка, Павла Кислого, Сергія Матюхи, Олександра Мірошниченка, Сергія Петрика, Руслана Рябченка, Віктора Рябченка, Миколи Федосієнка, Івана Хохлова, Юрія Сміловця, висловивши впевненість, що й інші військовозобов’язані наслідують їхній приклад. Власне про це говорив далі і представник райвійськкомату Віталій Зачепа. Нелегкою видалася ця промова. Віктора Васильовича постійно перебивали схвильовані учасниці зборів: жінки, матері, сестри, дружини, тітки, тих, хто нині у зоні АТО. Зрозуміти їхній біль можна було, але ж тільки не те, чому за всі «слабкі місця» четвертої хвилі мобілізації винуватцем робили посадовця районного рівня. Про серйозність нинішньої ситуації на Україні розповів кучинівцям присутній на зібранні голова райдержадміністрації Павло Мірошниченко. Разом з тим він висловив упевненість у подоланні кризових явищ, у тому, що на фоні цього подолання справиться з викликами наш райбюджет. Зрештою, у порівнянні з роком минулим, показники року 2015, на думку Павла Леонідовича, трохи кращі. Приміром, у медичній і освітянській галузях. А от у культурній все складніше. Але теж підлягає вирішенню. Та повернемося трохи назад до виступу сільського голови Валентина Карась, де було названо чимало цікавих моментів, детально розказано про роль депутатів у процесах соціально-економічного розвитку села, виконання місцевого бюджету, роботу школи, клубу, бібліотеки, ФАПу, магазинів.
Найголовнішою подією в житті громади (за звітний період) В.М.Карась назвала відкриття дошкільного навчального закладу. Роботи з реконструкції дитячого садка розпочалися у січні 2012 року на кошти меценатів з Італії і продовжувалися із залученням можливостей обласного бюджету (100 тис. грн). Решту коштів виділяла сільрада. Взагалі ж на капітальний ремонт дитсадка витрачено 301253,75 тисяч гривень; закуплено меблів та обладнання на 85161,62 грн; за підключення електроенергії перераховано Щорському РЕМ 21609,02 грн. У ремонті та облаштуванні приміщення допомагали РДА, райрада, батьки дошкільнят, обласні, районні, сільські депутати, навіть вихідці з села, котрі нині мешкають далеко за його межами. Долучився до благої справи і депутат Верховної Ради України попереднього скликання Валерій Дубіль, нинішній представник нашого округу в парламенті Анатолій Євлахов. Особливо теплі слова Валентина Карась адресувала директору ТОВ «Астра» Г.Н.Божку, його представниці на зборах – керівниці СТОВ «Щорссільгоспсервіс» Н.Коваленко за постійну участь у розв’язанні низки найпершочерговіших проблем. Хоча, як сказала у виступі Наталія Петрівна, оптимістичних прогнозів на поточний рік мало, й факти уперто свідчать: він буде нелегкий.
Щодо планів і перспектив, програми діяльності на 2015 рік, то вони, як підкреслила В.Карась, теж будуть корегуватися – до настання кращих часів. Передусім малося на увазі призупинення робіт по підведенню газу до села і по селу.
Проте, на цій сумній ноті не хочеться завершувати оповідь про перший великий сход. Бо ж не ті у кучинівці люди, що легко здаються труднощам. Красиві, мудрі, роботящі вони домагатимуться позитивних результатів свого нелегкого буття і, наперекір труднощам, знаходитимуть вихід з них.
Участь у загальних зборах також взяли депутати райради Михайло Яковець, Григорій Скидан, Раїса Матвієнко, керівник пожежної служби Роман Силенко, начальник райуправління ПФУ Марія Шидловська, очільниця районного відділення ощадбанку Ірина Зачепа, представники міліції.

Олена КОМПАНЕЦЬ
Фото автора
На знімках -
учасники сходу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий