понедельник, 16 февраля 2015 г.

Масляна, Масляна, яка ти мала – якби ж тебе сім неділь, а посту - одна

У цьому році Масляна розпочнеться з 16 лютого. Це останній тиждень перед Великим постом, коли можна справляти весілля, а ще – досхочу наїстися вареників з сиром, млинців з маслом і салом, сирників, пирогів…
На Україні традиційно в ці дні проходили різноманітні обряди, гостини, молодіжні вечорниці.
А загалом Масляна вважалася жіночим святом: протягом нього чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні витребеньки. Заміжні жінки збиралися у шинках чи ходили веселим гуртом в гості, переймали неодружених парубків і дівчат та прив’язували їм «колодки», вимагаючи відкуп - могорич.
Сирна Седмиця завершується Прощеною неділею, коли всі взає­мно просять прощення одне в одного, щоб вступити у Великий піст з чистою душею.



У родині Віктора та Галини Зотік зі Щорса млинці бувають не лише на Масляну. Господиня пече їх часто. У кожного з членів сім`ї є вже свої улюблені. Наприклад, у чоловіка – дріжджові, у старшого сина – з цукром і маслом без начинки, а у молодшого – тоненькі, мережані, та ще бажано одразу зі сковорідки.
Старший син Петро нині навчається в педуніверситеті. Одного разу приїхав додому з незвичним подарунком – самоваром! Каже, коли побачив його, не втримався і купив для мами, знаючи, що вона любить пригощати випічкою за чаєм кумів і друзів. А самовар ніби додає атмосфері застілля домашнього затишку, гостинності та дружнього спілкування.
– Чай люблю заварювати не лише з магазинної заварки, а й з різними травами, смородиною, малиною. Так ароматніше і смачніше! – ділиться досвідом хазяйка.
Коли майже 20 років тому молодята одружилися і будували свій майбутній дім, одразу запланували на кухні велику українську піч. (А це був той період, коли всі намагалися навпаки – одразу підвести природний газ і повикидати зі старих будинків печі та грубки. Тож Зотіки не прогадали, зважаючи на нинішні часи . – Авт.). «Це моя найкраща мультиварка! - посміхається Галина. – Коли набридає їжа, приготовлена на газовій плиті – топлю піч. Зазвичай на вихідних. Балую тоді свої мужчин і кашами, і пирогами».
Побачивши вдома у неї на столі стос підрум’янених млинців, які смачно пахли, ми попросили господиню поділитися своїми рецептами для наших читачів. Вони виявилися не дуже складні, тож спробуйте і ви напекти таких млинців. Адже з понеділка - Масляна!
Млинці мережані
5 яєць, 1 літр молока, 1 склянка цукру, 8 ст л. (з гіркою) картопляного крохмалю, 0,5 ч. л. соди, сіль на кінчику ножа, 50 г олії.
Збити яйця з цукром, окремо змішати молоко і крохмаль, потім все з’єднати, додати соду, сіль та олію і випікати на розжареній сковорідці. Начинку можна використовувати будь-яку: сир, мак, банани, повидло тощо. Цікава деталь: якщо дійсно хочете отримати мереживо, а не круглий млинець, налийте тісто в пластикову пляшку, зробіть в кришечці маленький отвір і «малюйте» за допомогою тіста на сковороді павутинку, мереживо чи сердечки. Тоді отримаєте дійсно святкову страву, яка прикрасить стіл, наприклад, до Дня Святого Валентина.
Дріжджові млинці
1 літр молока, 1 склянка цукру, 50 г дріжджів пресованих, сіль на кінчику ножа, борошна стільки, щоб тісто вийшло, як густа сметана. Замішати все це і залишити на 6-8 годин у теплому місці (зручно зробити на ніч). Потім додаємо 3 великі терті (як на деруни) картоплини, 1 ч. л. соди, погашену отцом, і 50 г олії та випікаємо на сковорідці. Цікава деталь: так млинці смакують найкраще до свіжини – смаженого сала і м’яса з цибулею, але смачно буде їсти їх гарячими зі сметаною.
Млинці від куми
1 л кефіру, 1 ч. л. соди з верхом, 1 неповна склянка цукру, 1 яйце замішати і залишити на півгодини. Потім додати 50 г олії і борошна стільки, щоб тісто вийшло, як густа сметана. Гарячі млинці треба складати один на одний в стопку, змащуючи кожен вершковим маслом і посипаючи цукром.


Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий