четверг, 26 февраля 2015 г.

Cамі собі рятівники


Минули вибори, новоспечені народні обранці дременули до столиці, в черговий раз залишивши село борсатись у проблемах та витягати самого себе, як барон Мюнхаузен, за волосся із болота. Про це, правда завуальовано, і йшлося на черговому сході Низківки, до якої відносяться ще сім хуторів, 18 лютого.


Людей було небагато, близько 30 осіб (без врахування тих, хто приїхав із райцентру: начальника пенсійного управління в Щорському районі Марії Шидловської, головного інспектора МНС Олександра Курочкіна, дільничного інспектора Олександра Позаненка, керівника делегації Віталія Запорожця). У своєму звіті сільській голова Людмила Гордієнко назвала тих благодійників, котрі реально допомагають школі, яка, на жаль, цього року припинить своє існування (зараз тут навчається шість діток, а з наступного навчального року їх лишиться тільки троє), дитячому садочку тощо. Людмила Миколаївна назвала імена заступника голови районної ради В.М. Запорожця та директора ТОВ «Щорсагроімпульс» М.М. Скоробагатька та інших. Та ця допомога за нинішніго часу, як вода у пісок.
Тим часом ті, хто могли б допомогти, чомусь не пам’ятають про свої обіцянки, — обурювались селяни. Ну, наприклад, з приводу автобуса. Його немає, відмінили: ні в райцентр дістатися, ні до Чернігова, хіба що машину наймай, а це за нинішнім курсом валюти 180 гривень, та й то тільки до Щорса. А якщо у лікарню треба з’їздити на огляд? Пішки або волами, як чумаки добиратися? Чи просто лягти і помирати без допомоги, коли захворів? Інша проблема, яку ніяк не розв’яжуть: холодильник у школі. Йому вже більше двадцяти років, працює через раз. Звісно, школа накаже «довго бути», але ж у цьому приміщенні ще й дитячий садок є... Говорилося й про пожежну машину, яка через брак коштів минулого року працювала лишень шість місяців, а коли ставалася пожежа, то вогнеборцям доводилося їздити зі Щорса, чи інших населених пунктів, а це втрата часу і, зрозуміло, більші збитки для населення. Тож для того, щоб уникнути більших проблем, було вирішено: низківчани самотужки складуться на обслуговування та бензин для автомобіля. Йшлося і про пенсійне забезпечення, і про послуги пошти, її роботу, і про проблеми, яких чимало. Наприклад, поштове приміщення потребує ремонту, грошей катма. Піднімалося питання і про прибирання території кладовища (вирубку аварійних дерев), і земельні питання тощо. Говорилося і про неблаголучні родини. Так службою у справах дітей Щорської РДА минулого року було вилучено одну дитину із сім’ї. Були й крадіжки, одна з яких не розкрита. Щодо тієї теми, яка у всіх на слуху, то зараз у зоні АТО перебувають кілька хлопців: Микола Зінченко, Сергій Полосьмак, Іван Кожем’яцький, Павло Куценко і двоє на навчальних зборах: Юрій Потапуко та В’ячеслав Велігорський. Селяни бажали хлопцям вдалого повернення додому, завершення АТО, усіх гараздів.
Загалом збори виявилися конструктивними. Видно було - у цій громаді живуть небайдужі люди, що місцеві обранці їх не підводять.
Маргарита ЛИТОВЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий