понедельник, 2 февраля 2015 г.

Коментар з приводу

За офіційно визначеною процедурою проект райбюджету на 2015 рік минулого тижня було розглянуто на розширеному засіданні колегії райдержадміністрації. Доповідь з цього питання виголосив начальник фінансового управління РДА М.О. Іваницький.


Серед іншого він зауважив, що проект головного фінансового документа Щорсівщини розроблявся в умовах неодноразових змін, внесених до Бюджетного кодексу протягом останнього часу. Загалом 2015 рік можна вважати перехідним з точки зору реформування міжбюджетних відносин. Зокрема, збереглася норма, що з райбюджету можна виділяти кошти на утримання місцевих громад. В іншому випадку 9 сільрад вже улітку стали б фактично банкрутами. Бюджет розрахований на населення в 24 тисячі 571 людину, кількість учнів у школах – 2057. (Це менше, ніж торік). Власні доходи району прогнозуються в сумі 12 млн. 987 тис. грн. Субвенція з Держбюджету на галузь освіти має скласти 23 млн. 685,7 тис. грн, медицини – 14 млн. 924,9 тис. грн. Базова дотація зі столиці складатиме 4 млн. 949,4 тис. грн. Доходну частину бюджету Щорсівщини також поповнять 33 млн. 687 тис. грн коштів з обласного і державного бюджетів – на виплату соціальних допомог, пільг, субсидій тощо.
Видаткова частина бюджету має зрости через те, що на утримання райбюджету передається залізнична лікарня. (Існування відразу двох медичних закладів у нашому районі навряд чи є доцільним. Так само, як і двох окремих спортивних шкіл. У сусідніх районах такого немає, тож і на Щорсівщині треба буде довести до оптимального варіанту подібні питання).
Стосовно виконання різноманітних районних цільових програм, то вони практично всі збережені. До них навіть додалися ще дві: підтримка сімей військовослужбовців – учасників АТО (на неї закладено 48,2 тис. грн.) і забезпечення заходів мобілізації та підвищення обороноздатності краю (200 тис. грн.).
Якщо вести мову про наповнення бюджетів сільрад, то в районі є 7 самодостатніх територіальних громад, які не потребують дотацій. Решта ж отримуватиме додаткові гроші у разі нестачі фінансування на дитячі садки, заклади культури. Загалом же потрібно бути реалістами й чітко усвідомлювати, що затвердити бюджет – це одне, а ось виконати його – зовсім інше. Бо в умовах військової агресії проти України спрогнозувати економічні процеси просто неможливо.


Олег Мірошниченко

Комментариев нет:

Отправить комментарий