понедельник, 2 февраля 2015 г.

Найцікавіше: ваша земельна ділянка не там, де ви думаєте?

с.Піщанка на кадастровій карті України.
З 1 січня 2013 року до кадастрової карти України відкрито вільний доступ і всі бажаючі можуть переглянути її в Інтернеті. Достатньо ввести кадастровий номер своєї земельної ділянки і ви побачите її розташування, конфігурацію, межі з сусідами…
І тут починається найцікавіше! Глянувши на цю публічну мапу, одразу впадає у вічі, що багато земельних ділянок накладені одна на одну або на дорогу. Або взагалі знаходяться не там де повинні бути розташовані, а десь у полі чи на річці. Яскравий приклад – розміщення приватизованих ділянок на території с. Піщанка.


Понад двадцять років в Україні інформація про земельні ділянки містилася на паперових носіях. Цілі кімнати були завалені архівами. А тепер всі дані з усіх областей оцифровуються і зводяться на спільній карті, тож помилки дійсно виникають.
А ще в 2009 році під час передвиборної кампанії людям пообіцяли виконати безкоштовно приватизацію земель. Селяни, щоб скористатися такою можливістю, одразу ринулись до різних приватних землемірних фірм з Чернігова, Славутича, які не зовсім добросовісно зробили заміри і технічну документацію. Через це теж безліч неточностей на карті.
Як бути власникам таких земель тепер? Говоримо з Інною Лащенко, директором ПП «Азимут-Л»у Щорсі.

- Публічна карта доступна у відносно дрібному масштабі (приблизно 1 мм на карті це 8 метрів на місцевості). Тому переглядаючи на моніторі наділи не завжди можна визначити точні координати ділянки і чи має місце там помилка. Щоб переконатися у правильності замірів внесених до держакту, у 90% випадках доводиться виїжджати на місцевість і переміряти план. (Такий виїзд коштує як мінімум 300 грн. – Авт. )
Найчастіше громадяни звертаються з такою проблемою, коли доводиться оформлювати договір купівлі-продажу чи спадкування. Якщо ж помилка дійсно є, то доведеться замовити нову технічну документацію (кожна ділянка коштуватиме вам від 650 грн, до неї ще треба додати виготовлення XML-файлу за 100 грн – Авт.).
І тут найчастіше спрацьовує принцип: хто перший встав, того й капці… Адже якщо сусід вже має всі документи землю, інший не може змінити межі його ділянки. Доведеться підлаштовувати розмір свого наділу під сусідський. Всі роботи з визначення меж ділянок за законодавством завжди погоджуються з суміжними власниками та землекористувачами, які ставлять свій підпис про згоду в документі.
Бувають випадки, наприклад, коли людина не мала державного акту й хоче його отримати, бо весь час користувалася земельною ділянкою, а вона частково виходила на дорогу. (За законом, якщо безперервно 15 років користуєшся землею, можеш її приватизувати – Авт.). Але автодор зробив це раніше і на дорогу оформив документи. Отже при виготовленні технічної документації доведеться обрізати земельну ділянку господаря. Тож радимо не зволікати, і якщо виникають якісь сумніви – перевірити межі своїх приватизованих ділянок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий