понедельник, 7 апреля 2014 г.

Байдужих у залі не було

Попри свій вік і нездоров’я, ветерани залишаються однією з найактивніших верств населення. Нещодавно вони знову довели це, зібравшись на розширене засідання президії ради своєї районної організації. Відкриваючи його, голова РР ветеранів Л.Р. Кравець запропонувала повести мову про підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни, поліпшення їх медичного і соціального забезпечення.

- У районі проживає близько 7,2 тис. пенсіонерів та громадян похилого віку, які згідно із чинним законодавством мають статус пільговиків, - розпочав свій виступ заступник начальника управління праці та соцзахисту населення РДА В.В. Радибеда. – Серед них 1632 ветерани війни, у тому числі: інвалідів війни – 113, учасників бойових дій 181, учасників війни -1136, членів сімей загиблих (померлих) – 202, дітей війни -2391, ветеранів праці – 2834, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ та інших - 44. Найбільш поширеними є пільги на оплату житлово-комунальних послуг та на проїзд у міському та приміському пасажирському транспорті. З початку року 1494 ветеранам війни надано пільг на загальну суму 199,7 тис. грн. У черзі на безкоштовне отримання автомобіля перебуває 11 ветеранів війни. Цьогоріч на придбання санаторно-курортних путівок за рахунок субвенції передбачено 40 тис. грн., 42,5 тис. грн. заплановано витратити для проведення безплатного капітального ремонту власного житла двох інвалідів війни. За рахунок місцевого бюджету частково здійснюється фінансування заходів соціального захисту ветеранів війни та праці. Для цього затверджене і діє спеціальна програма.
Заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Щорському районі Н.М. Васько доповіла, що, як і всі установи, управління працює в штатному режимі, щомісяця нараховує до трьох десятків нових пенсій, вчасно нараховуються і виплачуються пенсії усім категоріям ветеранів. Наталія Миколаївна загострила увагу присутніх, що на час підготовки до виборів до участі в них залучається чимало пенсіонерів. А от чи вигідно це для більшості з них, варто консультуватися з управлінням ПФ. До 2015 року жінкам надається право дострокового виходу на пенсію. За новим законодавством у разі, якщо не вистачає трудового стажу, його можна докупити (щоправда, задоволення це не з дешевих). Схвилювала ветеранів заява нового уряду про замороження до кінця року розмірів пенсій. Але Н.М. Васько підкреслила, що для непрацюючих пенсіонерів передбачена індексація.
У територіальному центрі 101 працівник за минулий рік обслужив 3401 людину похилого віку. Тобто, за словами його директора М.І. Яковця, кожен третій пенсіонер звертається за послугами до ТЦ. Під особливою опікою перебувають мешканці Новоборовицького будинку для самотніх престарілих. Терцентру допомагають школярі, районна організація Товариства Червоного Хреста та ін. При наявності 33 місць зараз у будинку престарілих мешкає 28. Торік значно поліпшилися умови проживання – проведено великий ремонт. До речі, в минулому році у ньому не померла жодна людина.
Серед присутніх, певно, немає людини, яка б не зверталася по медичну допомогу до сімейного лікаря А.Ф. Королецького, який до того ж відповідає за обслуговування ветеранів війни. «Для них у відділеннях ЦРЛ, - інформує виступаючий, - створені спеціальні палати, процедури можуть проходити як у стаціонарі, так і вдома (якщо людина прикута до ліжка). Обласний госпіталь для інвалідів та ветеранів війни безкоштовно лікує і таку категорію пенсіонерів як діти війни. Путівками для санаторно-курортного лікування у першу чергу забезпечуються інваліди війни. Існує цільова медична допомога на безкоштовне зубопротезування, якою торік скористалося 16 чоловік. У райлікарні також видають довідки тим, хто потребує палиць, милиць, кімнатних та вуличних візків».
Ветерани багато уваги приділяють патріотичному, зокрема, й узагалі вихованню молоді. За цю роботу відповідає Г.М. Салата. Звітуючи, він розповів про спортивні турніри в міській школі №1, присвячені воїнам-афганцям, а також «Тато, мама і я – спортивна сім’я». Крім того, молодь залучається до участі в різноманітних спортивних гуртках. Упродовж багатьох років у Рогізках проходять молодіжні змагання пам’яті воїна-інтернаціоналіста Павла Федосієнка. Член президії районної організації ветеранів О.С. Жерденко влаштовує шахово-шашкові турніри. До Дня Перемоги юні спортсмени у місті та селах допомагають упорядковувати братські могили та пам’ятники загиблим воїнам.
- Два десятиліття тому вже нині покійний І.Є. Пондихнєв заснував первинну організацію ветеранів педагогічної ниви, - розпочала свій звіт її нинішній очільник Л.М. Скоблик. - Зараз організація об’єднує 184 особи, серед яких є інваліди та ветерани війни. Доброю традицією стало вітати один одного з днями народження, брати участь у Дні Знань, святі першого дзвоника, організовувати зустрічі. За нашої ініціативи проведена міська акція «Їх імена носять вулиці нашого міста». У всіх добрих справах спираємося на активістів-ветеранів Л.П. Купцову, А.В. Кононевич, В.М. Міщенко, С.С. Бережну, Л.Д. Волошину та багатьох інших. Не залишаються поза увагою старійшини нашої професії, надаємо їм посильну допомогу. Завдяки спонсорам стали можливими наші спільні з дітьми війни поїздки до стародавнього Новгород-Сіверського, до гетьманської столиці Батурина. Директор ВПУЛГ І.С. Вдовенко організував для нас цікаву екскурсію по училищу із виїздом у Нові Боровичі. Спонукає до життя різнопланова діяльність клубу «Мудрість».
Не менш цікаве й насичене життя й у ветеранської організації колишніх правоохоронців. Про це вів мову М.І. Дідок. Вони не стоять осторонь усіх подій, що відбуваються у районі. А в День міліції, вдягнувши мундири, вони поспішають на свято (до речі, відзначають як українське, так, за традицією, і радянське). Спільно вирішили створити фонд самофінансування. Кожен бажаючий щомісяця здає для нагальних потреб 10 грн. Тож є за що придбати поштову картку для привітання з днем народження тощо. У планах ветеранів міліції - спільно з колегами з Корюківки відвідати в Чернігові музеї, побувати в стародавньому Новгород-Сіверському.
Заступник голови райдержадміністрації В.М. Карпенко наголосив на значному внеску в життя району його ветеранської гвардії. Водночас і очільники Сновщини роблять багато для поліпшення життя людей похилого віку. Зараз уже розпочалася підготовка до святкування Дня Перемоги, в якій значна роль відводиться районній раді ветеранів.
Голова районної організації товариства Червоного Хреста В.О. Кравець нагадав про традиційний червонохресний місячник (з 1 квітня по 1 травня), в ході якого волонтери зможуть підставити плече немічним: кому потрібно порубати дрова, кому щось підремонтувати, кому надати іншу допомогу. До речі, у районної організації ветеранів багато спільних планів із товариством Червоного Хреста – так було завжди.
Упродовж усього засідання президії був активним і ставив багато запитань Г.Т. Лепнюк та інші ветерани. Голова районної організації ветеранів Л.Р. Кравець коротко поінформувала присутніх про наступне засідання, які питання планується розглянути на ньому.
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото В.Кравця

Комментариев нет:

Отправить комментарий