понедельник, 22 февраля 2016 г.

Конструктивний діалог у Нових Боровичах

Сільський сход у Нових Боровичах вийшов хоч і не вельми людним (на нього прийшло менше сорока громадян), проте однозначно конструктивним. Усі учасники зібрання прагнули якомога серйозніше обговорити життя своєї громади й знайти спільну мову для  подолання існуючих проблем.

Перш ніж відзвітувати перед земляками про роботу місцевого самоврядування у 2015 році, сільський голова А.Сірий запропонував присутнім вшанувати хвилиною мовчання пам’ять про всіх  тих українців, які загинули в боях з військами російських агресорів. (Для села це дуже актуально, бо 14 його мешканців були мобілізовані в зв’язку з початком антитерористичної операції).
Надалі ж події на зібранні розгорталися традиційно. А.Сірий розповів, що згідно з останніми даними населення Нових Борович складає 897 осіб, ще 4 людини мешкає за річкою, в Загребельній Слободі. Торік у селі народилося п’ятеро дітей, але через високий рівень смертності громада зменшилася на 22 мешканці. Пенсіонерів у селі – 263, дітей дошкільного віку – 44. У Нових Боровичах діють школа,  дитячий садок, лікарська амбулаторія,  будинок культури, бібліотека, будинок престарілих. Функціонують лісництво, сільгосппідприємство, є спиртозавод. По господарствах людей налічується більше сотні корів, 18 тракторів тощо.  У 2015 році сільський бюджет склав 770 тисяч гривень. (Власні надходження – 351 тис. грн., решта ж – гроші, отримані „згори”). Основні статті видатків – дитячий садок (466 тис.), утримання сільради (175 тис.), будинок культури (96 тис.)
Надалі слово взяла директор школи Л.Логвиненко. За її словами, у навчальному закладі здобувають освіту 130 учнів, з яких 89 – місцеві, а інші – підвозяться з сусідніх сіл. Рівень знань, отриманих дітьми, вселяє оптимізм. (Свідченням чого є більше двадцяти призерів районних предметних олімпіад і участь чотирьох школярів  з Нових Борович в обласному етапі цих своєрідних інтелектуальних змагань). Однак існує чимало проблем матеріально-технічного плану.  Зокрема, потрібно продовжити  встановлення металопластикових вікон, щоб нарешті забезпечити взимку належний температурний режим у шкільних приміщеннях. Загалом батьки учнів та персонал школи постійно докладають чималих зусиль для проведення поточного ремонту класів, але, звісна річ, додаткова фінансова допомога з райбюджету була б дуже доречною. (Принагідно присутній на сході заступник голови райдержадміністрації В.Карпенко запевнив: якщо торік районне керівництво  знайшло можливість профінансувати встановлення 16 нових вікон, то цьогоріч планується виділити кошти на ще як мінімум таку ж кількість).
Наступним слово взяв керівник лісництва А.Моцар. Він коротко згадав про можливості допомоги громаді з боку очолюваного ним підприємства, закликав людей дбайливіше ставитися до збереження лісових ресурсів. (Не викидати на  природі сміття та не палити угіддя). Також виступаючий звернув увагу на нестачу кваліфікованих робітників, через що у лісовій галузі починає відчуватися кадрова проблема.
Про сферу медичного обслуговування розповіла А.Породько (на фото). Сільська лікарська амбулаторія є центром дільниці з населенням близько двох тисяч осіб. На жаль, постійного лікаря немає. (З певною періодичністю приїжджає В.Цуприк з Тур’ї). Тож наданням повсякденних медичних послуг у значній мірі займається середній медперсонал. Апаратура в закладі – переважно старенька. (Хоча торік отримали сучасний електрокардіограф). Медичний автомобіль близько двох років тому „мобілізували” для армії й лише нещодавно виділили іншу машину.
Словом, мешканці  громади одностайні: лікарській амбулаторії необхідне додаткове фінансування.
Директор будинку культури Н.Трач у своєму виступі закцентувала увагу присутніх на тому, що навіть у непростих матеріальних  умовах місцеві аматори сценічного мистецтва організовують для земляків різноманітні розважальні заходи й цілком заслуговують на  вдячність та визнання з боку односельців.
Надзвичайно важливою для села є робота дитячого садка. Його керівник – О.Луценко – сказала: завдяки спільним зусиллям органів влади та самоврядування, батьків, персоналу закладу та спонсорів для 35 малюків створюються  максимально сприятливі умови виховання і перебування.
Після обговорення доповідей присутні на сході люди проголосували за визнання роботи сільради протягом 2015 року позитивною. І перейшли до  внесення пропозицій. То що ж треба людям? По-перше – на дорозі по вулиці Жовтневій слід засипати чотири ями, причому не „колись”, а вже  навесні. Біля „третьої автозупинки” вже давно  „чекає свого часу” сухе дерево, яке треба спиляти. До речі, на центральній зупинці немає навіть вивіски. Невже її так складно змайструвати? „У сусідній Жоведі так зробили – й усе гарно вглядає, а невже Нові Боровичі гірші?” – запитували люди на сході. Також населення вимагає, щоб до села хоча б раз на тиждень  приїжджав  дільничний інспектор поліції, бо криміногенна ситуація вимагає його присутності. Ще одне  прохання, але вже  до терцентру соцобслуговування  - аби заздалегідь оповіщали про приїзд  до села групи в складів перукаря, чоботаря й швачки. (Якщо більше людей знатимуть про прибуття цих спеціалістів, то й більше бажаючих зможуть скористатися їхніми послугами).
Серед іншого, на зібранні пролунала й претензія на адресу сільради, мовляв, узимку треба було приділити більшу увагу розчистці вулиць від снігу.  (А.Сірий пообіцяв врахувати ці слова на майбутнє).
Окрема тема – збір самооподаткування у селі. За словами А.Сірого, торік вдалося зібрати  майже п’ять тисяч гривень. Ці гроші витрачалися на побілку автозупинок, ремонт колодязів, купівлю гірлянд тощо. Щоправда, 64 людини відмовилися долучитися до збору коштів у громадський фонд. Після того, як список з їхніми прізвищами вивісили в людному місці, 14 осіб змінили своє ставлення до справи благоустрою рідного села. На сході ж з цього приводу неодноразово лунали думки, що як  «скидатися» в громаді грошима, то хай це роблять усі. Аби не виглядало потім, ніби хтось розумніший за інших...
Перед учасниками заходу виступили керівник терцентру соцобслуговування   С.Хоменко і представниця райуправління Пенсійного фонду О.Пилипчук. Вони  поінформували про  різні аспекти державної політики в сфері соціального забезпечення громадян, а згодом – ще  й провели індивідуальні консультації для бажаючих. Також слово отримав і депутат райради Г.Скидан. Підсумував сказане виступаючими заступник голови райдержадміністрації В.Карпенко, який проаналізував висловлені людьми думки та побажання в контексті процесів, що відбуваються на загальнорайонному рівні. Серед іншого згадав і про ініціативу Новоборовицької  сільради створити окрему громаду разом з кількома сусідніми селами. („Звісна річ, бажання взяти участь у децентралізації та реформуванні місцевого самоврядування є невід’ємним правом  громадян.  Але для такого важливого кроку треба ґрунтовно вивчити місцеві можливості й  визначити рівень самодостатності громади”, -  зауважив він).
Наостанок треба констатувати, що сход у Нових Боровичах до певної міри можна вважати  зразком конструктивного підходу при веденні громадських справ.  Люди чули одне одного – й це дуже добре.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий