понедельник, 1 февраля 2016 г.

Хліб на рідких дріжджах не тільки смачний, а й корисний

Майстер зміни Тетяна ЖИР.

Поштовхом для написання цієї статті стали розмови серед земляків про хімічні добавки, що нині додають майже в усі продукти харчування: цукерки, ковбасу, морозиво, пиво і навіть у хліб (прочитайте уважно склад продукту на етикетці, коли купуватимете щось у магазині). Із запитанням, чи додають регулятори кислотності, консерванти, барвники тощо в хліб, що випікається в Щорсі, ми звернулися до заввиробництвом хлібозаводу Алли ЛАПИ.

- Ні, хліб ми робимо без будь-яких харчових  добавок. Навпаки, за усталеною традицією випікаємо його з додаванням рідких дріжджів*. Вони  служать не лише біологічним розпушувачем тіста, але й поліпшують смак і аромат хліба, уповільнюють його черствіння.
- Чи в усі села району постачаєте свою продукцію?
- Так, в усі без винятку, але за попереднім замовленням від реалізаторів. Наш хліб і булочки також купують і на Менщині.
- А на території нашого району продаються хлібобулочні вироби не лише зі Щорса... Який ваш хліб користується найбільшою популярністю серед споживачів?
- Найбільше купують хліб «Пшеничний». Взимку значно зменшується обсяг випічки хлібозаводу, проте щодоби ми нині випускаємо не менше однієї тонни продукції: 200 кг – це булочки, а решта -  хліб.
- Що не день, то зростають ціни на всі товари. Вартість хліба теж плануєте збільшити?
- Найближчим часом подорожчання нашої продукції не передбачається. Проте, якщо значно підскочить у ціні борошно, то доведеться і нам піднімати розцінки. (Для прикладу: на Щорсівщині за 1 хлібину треба викласти від 6,40 гривень, в Румунії він коштує 15 гривень, в Польщі  - від 12 грн, у Німеччині – від 30 грн, а  в сусідній Білорусі – від 13 грн. Звичайно, і мінімальна зарплата в країнах різна.  – Авт.).
Хлібозавод понад 8 років економить на енергоносіях - печі топлять не газом, а дровами. Всього на підприємстві працює 21 працівник, зміни починаються щоденно з 14-00.  Окрім хліба і булочок, на замовлення випікають ще й святкові короваї.
Лариса МАРТИНЕНКО, фото автора
*Рідкі дріжджі - це не звичайні пресовані дріжджі, розведені у воді чи молоці, а продукт, вирощений на водно-борошняній заварці та заквашений до певної кислотності бактеріями.  Молочна кислота, що входить до складу рідких дріжджів, пригнічує розвиток сторонньої мікрофлори, тому додавання таких дріжджів в тісто запобігає захворюванню пшеничного хліба на  картопляну хворобу, яка зазвичай атакує влітку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий