понедельник, 29 февраля 2016 г.

Військова служба за контрактом – це захист рідної Батьківщини

Ігор БАТЮК, військовий комісар Щорського районного військового комісаріату погодився відповісти  на низку запитань щодо умов проходження контрактної служби, про яку наразі багато говориться і пишеться. Пропонуємо увазі інтерв’ю з ним на цю злободенну тему.
- Чи приймають на контрактну службу, якщо не служив у армії?
- Так, на контрактну службу приймаються особи, які не проходили військової служби, чоловіки та жінки віком від 18 до 40 років.
- З чого ж почати?

- Насамперед,  треба відвідати військовий комісаріат, де перевірять, чи відповідаєте ви вимогам до військової служби, та запропонують на вибір військові частини. Щоб дізнатись, чи візьмуть вас на військову службу (контракту рядового, сержантського складу або офіцером), якщо у вас є (або була) якась хвороба, то ви можете скористатися розкладом хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби. Перевірка рівня фізичної підготовки здійснюється за нормативами, визначеними наказом Міністра оборони України. Для кандидатів (до 30 років) до частин спеціального призначення, ВДВ, морської піхоти: підтягування на перекладині, разів - 13/ 11/ 9 (відмінно/добре/задовільно); біг на 100 м, секунд - 14,2/ 14,6/ 15,4;  біг на 3 км, хвилин - 12,20/12,40/13,30. До інших військових частин: підтягування на перекладині, разів - 10/8/6; біг на 100 м, секунд - 14,8/15,1/16,0; біг на 3 км, хвилин - 13,40/14,00/14,50.
- А якщо була судимість, чи можна вступити на контрактну службу?
- Згідно з пунктом 2.3 Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України - на службу за контрактом не може бути прийнята особа, що має не зняту або не погашену судимість за вчинення злочину. Якщо судимість погашена встановленим порядком, то можете подавати документи для вступу на службу. Строки погашення див.  статтю 89 Кримінального кодексу України.
Але майте на увазі, що якщо не має заборони приймати вас на службу, це не означає, що вас обов’язково візьмуть. Треба пройти відбір і співбесіду у частині, за результатами яких приймається конкретне рішення по кандидату.
- Що з собою брати у частину, коли їдеш (на попередній відбір)?
- Конкретний перелік того, що із собою брати, доводиться у військовому комісаріаті після погодження з частиною. Як правило це: паспорт, військовий квиток, диплом про освіту з додатками,  характеристика. Можете також взяти інші документи, які ви вважаєте потрібними:  про спортивні розряди та інші досягнення, посвідчення водія, інші посвідчення, видані офіційними організаціями, тощо. До речі, перед тим, як їхати, бажано прийти у військовий комісаріат!
Працівники РВК телефоном узгодять, чи є вільні місця у частині, дату і час прибуття і точний перелік того, що з собою мати, і тоді вас будуть чекати. Інакше можна з’їздити без результатів - буде не прийомний день, не буде вакантних посад, не буде потрібних людей в частині тощо.
Пам’ятаймо, що  на військову службу за контрактом  осіб рядового, сержантського і старшинського складу приймаються: громадяни призовного віку, які мають вищу, професійно-технічну, повну або базову загальну середню освіту і не проходили строкової військової служби; військовозобов’язані, а також жінки, які не мають військових звань офіцерського складу, з відповідною освітою та спеціальною підготовкою, які проходять строкову військову службу та які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Комментариев нет:

Отправить комментарий