понедельник, 8 февраля 2016 г.

Про «диванну сотню» і генетично спадкових хохлів

У такі скрутні для всіх нас і нашої пошматованої держави часи важливо підтримувати один одного. Засуджую тих, хто весь час базікає про зраду і звинувачує владу в усіх гріхах земних. Погоджуюся в одному – влада у нас дійсно не заслуговує на аплодисменти. Велика ідея Майдану так і залишилася ідеєю – практично нічого не змінилося. Відбулася рокіровка олігархів. Деякі просто «перефарбувалися» в кольори інших партій і продовжують сьорбати з державного корита. І по цимбалах їм війна у вас у країні, чи доба Відродження. Почитайте український список багатіїв від «Форбс». Неприємно здивуєтеся. Війна і криза таким суб’єктам – як зайцю стоп-сигнал.


Але не про те мова.
У моєму рідному селі Кучинівка є кілька людей, які у всьому звинувачують парламент, уряд, президента і, звичайно, хунту. Такі люди є, були і будуть. Це нормально. Ідеального суспільства немає. На жаль, морівської Утопії ще не відшукали. Хоча цілком вірогідно, що вона може ховатися десь зовсім поряд – у Рогізках, Кучинівці, Щорсі… На моє велике переконання, все ж більше шансів відшукати Утопію у власній голові. Людей, які у всьому звинувачують владу, мені, чесно кажучи, навіть шкода. Я б не хотів бути представником «диванної сотні». Їй-Богу. У мене єдине запитання до таких земляків: шановні, а що ви особисто зробили для того, щоб жити у вашій країні, області, районі, врешті – селі стало краще? Де ваші намагання щось змінити? Де прагнення особистим прикладом показати, як має бути насправді? Де ваша соціальна відповідальність і патріотизм? Натомість маємо істинно «хохлятський» синдром: нюняємо, що все у нас, вибачте, хреново, а як тільки звечоріло, падаємо в улюблений диван і спілкуємося про наболіле із зомбоящиком.
Плачемо, що немає грошей, а самі складаємо під подушку тисячами чесно зароблені гроші. А потім читаємо у новинах – на Чернігівщині шахраї винесли з оселі 200 тисяч гривень; аферисти видурили 350 тисяч гривень; пенсіонерка віддала невідомому, який представився соцпрацівником, 90 тисяч гривень. Не будьте хохлами – будьте українцями! І не забувайте, що зміни починаються з себе і в країні, де брат готовий горлянку перегризти брату, миру ніколи не буде. Отямтеся, ще не пізно. Можливо, нам уже і не пожити у нормальній країні, то давайте хоч шанс нашим дітям та внукам дамо. Не будьте «хохлами»…
Павло СОЛОДОВНИК, с. Кучинівка

Комментариев нет:

Отправить комментарий