вторник, 9 февраля 2016 г.

«Іспанка» повернулася знову

Зараз надзвичайно актуальною темою стало сезонне поширення гострих респіраторно-вірусних інфекцій та грипу. Про ситуацію в нашому краї читачам «Променя» розповів головний лікар ЦРЛ М.Куценко.

За його словами, тенденція до збільшення кількості хворих, яким лікарі ставили діагноз ГРВІ або грип, почала намічатися ще у жовтні 2015 року. Якщо навести статистичні дані, то відтоді й по 3 лютого (коли відбулася розмова) на ці недуги захворіли 2040 мешканців району. (З них 1181 дитина). Останнім часом почала спостерігатися ситуація, коли протягом дня додається по 50-60 хворих, з яких майже половина – діти. Загалом довелося госпіталізувати за цей період 153 людини (в тому числі – 107 дітей). На жаль, не обійшлося й без пост грипозних ускладнень. Чотирнадцять наших земляків потрапили на стаціонарне лікування з діагнозом «пневмонія» (запалення легень). Якщо порівняти нинішній сезон з попереднім, то кількість хворих на грип нині є більшою майже удвічі. Як сказав М.Куценко, летальних випадків у райлікарні не було.
До вищенаведеного додав коментар і лікар-терапевт В.Станішевський. Він розповів, що минулого тижня до терапевтичного відділення ЦРЛ була доставлена мешканка села Петрівка, 1960 р.н. У неї було діагностовано грип. Попри отримане лікування її стан стрімко погіршувався, почав розвиватися набряк легенів. Пацієнтку перевезли до обласної лікарні, але, як це не прикро, вона померла. Хвороба виявилася дуже сильною та підступною.
Про особливості такого захворювання, як Каліфорнійський або свинячий грип (Н1N1), ми попрохали розповісти керівника центру первинної медико-санітарної допомоги В.ТАРАСЮКА.
Для початку Всеволод Васильович зробив короткий екскурс в історію, пояснивши, що ще наприкінці Першої світової війни, у 1918 році, майже на всій планеті лютувала хвороба, яку тоді називали «іспанка». Лише за приблизними підрахунками ця недуга спричинила смерть майже сотні мільйонів людей. На той час великою проблемою була відсутність високоефективних лікувальних препаратів. (Їх просто ще не винайшли). Другий спалах активності вірусу Н1N1 (але в значно менших масштабах) спостерігався в 1957 році. А в черговий раз ця недуга нагадала про себе у 2009 році. Тоді у нашому районі було 19 лабораторно підтверджених випадків захворювання на свинячий грип. Усіх інфікованих людей довелося госпіталізувати, вчасно проведені закупівлі необхідних медикаментів (антибактеріальних препаратів та ліків для симптоматичного лікування) дали змогу лікарям вдатися до ефективних методів у боротьбі з хворобою. Двічі на день проводилися оперативні наради, в ході яких фахівці обговорювали перебіг процесу лікування, тож ситуацію вдалося втримати під контролем. Головне ж, що ніхто з пацієнтів не помер. Хоча по інших районах області були непоодинокі випадки летальності, навіть – поміж дітей і вагітних жінок.
Цьогоріч Міністерство охорони здоров`я підтвердило – в Україну знову повернувся свинячий грип. Проблема полягає в тому, що розвиток цієї хвороби доволі стрімкий, зазвичай людина може потрапити у складне становище протягом лише декількох днів. Тому в разі виникнення навіть початкових проблем зі здоров`ям – варто звернутися до лікаря. Бо самолікування далеко не завжди приносить необхідний результат.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий