понедельник, 15 февраля 2016 г.

Якщо ви справжній патріот

Одним із важливих завдань сьогодення, визначених Президентом України для Збройних Сил України, є створення військового оперативного резерву першої черги. У березні 2015 року прийнятий Закон, який встановлює обов’язкове зарахування в оперативний резерв військовослужбовців, які звільняються, як зі строкової служби, так і тих, хто був призваний по мобілізації. Резервісти призначаються на свої або ж вищі посади в тих частинах, підрозділах, де вони проходили службу.

Норма, яка відходить від принципу виключного добровільного комплектування військового резерву, діє тільки на особливий період. По його закінченню всім резервістам оперативного резерву буде запропоновано в добровільному порядку укласти контракт на подальше проходження служби в резерві, в разі підписання якого резервістам щорічно виплачується грошова винагорода у відповідності із військовим званням за результатами виконання програми підготовки. Їм відшкодовують компенсацію за проїзд до місця проходження зборів та у зворотному напрямку і здійснюють виплату добових. Роботодавець резервіста отримує компенсацію заробітної плати, виплачену резервісту, за час, протягом якого був відсутній  працівник на робочому місці.
Виклик резервістів військового оперативного резерву першої черги на військову службу під час мобілізації здійснюється з оголошенням загальної мобілізації або за окремим рішенням Президента України. Військовослужбовці, які не отримали в ході служби необхідного рівня підготовки, зараховуються в територіальний резерв. Резервісти територіального резерву можуть використовуватися для комплектування бойових військових частин за рішенням військового комісара.
Призначення військовозобов’язаного до військового оперативного резерву не є перепоною щодо залучення його до проходження військової служби за контрактом. Навпаки, Генеральний штаб розглядає цю категорію військовослужбовців як пріоритетну для укладання з ними контрактів та комплектування ними військових частин, установ Збройних Сил України.
До речі, у 2013 році збільшено в 1,6 раза грошову винагороду резервістам, які протягом року пройшли збори (від 1600 до 3100 грн.), у 2014 році резервістам встановлено нову грошову виплату за період виконання обов’язків служби у військовому резерві (із розрахунку двох мінімальних заробітних плат на місяць — до 2400 грн). Під час проходження служби резервісту гарантується відповідні соціальні гарантії, можливість кар’єрного зростання по службі і отримання чергових військових звань. Отже, якщо ви справжній патріот, бажаєте завжди бути готовим до захисту Батьківщини, варто зважити: можливо, служба у резерві українського війська саме для вас? Не баріться, за необхідною інформацією звертайтеся до районного військового комісаріату.
І.БАТЮК,
військовий комісар Щорського районного військового комісаріату 

Комментариев нет:

Отправить комментарий