понедельник, 29 февраля 2016 г.

Чим годують дітей у школах?

Обідають учні молодших класів Щорської ЗОШ І-ІІІ ст. №2. Смачні страви для них приготували кухар Валентина Шевченко та її помічник Людмила Ступак (у центрі).
Якщо на уроці дитина сидітиме голодна, то навряд чи наука їй піде в голову. Отже, забезпечення гарячими обідами учнів – це теж одне з важливих питань навчально-виховного процесу. Враховуючи останні ( у грудні 2015 року) зміни в законодавстві України, якими організацію безкоштовного харчування певних категорій дітей покладено тільки на місцеві бюджети, ми  вирішили поцікавитися, яка нині ситуація у шкільних їдальнях нашого району?

Начальник відділу освіти РДА Тетяна БУЛДЕНКО:
- У районі діє 17 загальноосвітніх закладів. У всіх, крім Нових Млинів, є приміщення їдалень.  З 2073 учнів гарячим харчуванням забезпечені 1780 (87,3% від загальної кількості у школах району). Початкова ланка (780 учнів 1-4 класів) стовідсотково забезпечена безкоштовними гарячими обідами як у селах, так і в місті. Також не платять за харчування в їдальні діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, з особливим освітніми потребами, які навчаються в спеціалізованих та інклюзивних класах, з малозабезпечених сімей (всього 137 школярів). На це в районному бюджеті на 2016 рік заклали кошти в сумі 500 тис. грн з розрахунку 5 гривень в день на одного учня. Ще 17 тис. грн для безкоштовного гарячого харчування заплановано районною програмою дітям (на даний час це 70 школярів), батьки яких перебували чи перебувають в зоні АТО. Решта ж учнів відвідують їдальню платно – приблизно по 5 грн за обід.
Відділ освіти здійснює систематичний контроль за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить на харчоблоки. Угоди на постачання продуктів у навчальні заклади ми уклали з приватними підприємцями Р.Богушем, Л.Росол, Г.Фурсом. Щоб покращити якість організації харчування дітей, ми придбали новий посуд в кілька шкільних їдалень, холодильник, електроплиту та м’ясорубку - в Рогізківський НВК, електроплиту – в Сновський НВК.
- Тетяно Андріївно, учні ЗОШ №2 скаржилися на те, що в приміщенні їхньої їдальні в морози холодно.
- Так, дійсно, така проблема існує. На літні канікули ми запланували провести промивання системи опалення в цій школі, а ще, можливо, вдасться знайти кошти для заміни вікон.
Директори шкіл постійно проводять роз’яснювальну роботу серед батьків щодо необхідності та ефективності раціонального харчування їхніх дітей, що 5 гривень на день не така вже велика сума, а дитина має можливість пообідати гарячими стравами.
Очевидно, якщо кількість учнів у школі велика, то й сума виходить більша на день для харчоблоку, і обіди будуть кращими. Чи так це, ми вирішили поцікавитися в різних навчальних закладах Щорсівщини і запитали, чим годували дітей в один вибраний нами день у різних школах.
Директор міської школи №2 Оксана МАКАРЕНКО:
- Гарячими обідами безкоштовно забезпечений 101 наш учень молодших класів та 12 пільговиків. Ще приблизно 75 школярів на день харчується платно. Сьогодні в меню – суп гороховий, картопля тушкована з м’ясом та чай. В інші дні готуємо також  плов, макарони, каші, омлет, смажимо рибу, печінку, котлети… Звичайно, більшість батьків теж не залишаються осторонь і завжди допомагають нашій шкільній їдальні  овочами й варенням.
Директор Тихоновицької школи Галина Бебех:
- У нашій школі навчається 111 учнів, щоденно харчуються в їдальні понад сто. Меню на сьогодні було таким: борщ український з м’ясом, плов, солоні огірки та чай. Страви дуже смачні (нас запросили навіть приїхати без попередження і скуштувати їх самим, щоб переконатися в правдивості сказаного - Авт.).  Звичайно на 5 грн стільки б ми не приготували, якби не підтримка батьків – щороку для своїх дітей в школу вони приносять овочі. А ще в навчальному закладі є пришкільний город (25 соток), на якому вирощуємо картоплю, цибулю, моркву, буряки, капусту,  огірки тощо. Потім все зібране використовуємо  для приготування їжі. Присадибна ділянка - це суттєва підтримка для шкільної їдальні і запорука якісного та різноманітного харчування  дітей.
Директор Рогізківського НВК Ярослав КРОТ:
- Щоденно в меню наших учнів (харчується від 75 до 80 школярів) є перша страва - борщ або суп, друга – макарони, каша чи картопля та чай. Звичайно, важко гнатися за цінами на продукти, які мало не з кожним завозом зростають у ціні, тому 5 гривень на обід -  це малувата сума. Тому нам допомагають наші надійні спонсори – батьки дітей, які здають продукти. Колись при школі ми тримали коня, тож була можливість  картоплю, буряки, моркву самим позабирати по подвір’ях учнів, а тепер вони з батьками доставляють їх самі у їдальню.
Директор Гірської школи
Тетяна КЛИМЕНКО:
- Майже всі учні нашої школи (а це 27 дітей), щоденно ходять в їдальню. Четверо учнів як діти з багатодітних родин та діти учасників АТО харчуються безкоштовно, а також молодші класи.  Сьогодні учням приготували борщ зелений з м’ясом, кашу гречану солодку та чай. Щоб меню було наповненим, нам допомагають батьки школярів, здаючи на початку навчального року овочі, варення та сухофрукти як і у всіх школах. З січня зросла платня за їдальню – 5 грн на день. Сума наче й невелика, але  не всі батьки можуть платити стільки за дитину (особливо, коли в сім`ї їх двоє і більше), і тому, на жаль, кількість учнів, що відвідують їдальню, зменшується.
Схожа ситуація і в інших школах, та вона не така вже й погана, як подивитися (тільки в Нових Млинах є можливість дітей напоїти лише гарячим чаєм з печивом, а не зварити борщ чи картоплю). Проте в Програмі розвитку та удосконалення організації харчування в навчальних закладах  Щорського району  на 2016 рік, прийнятій на сесії райради 15 січня, зокрема, зазначається: «Спостерігаються й негативні тенденції в організації системи харчування у навчальних закладах району: у харчовому раціоні дітей в недостатній кількості використовуються м’ясні та кисломолочні продукти, соки, фрукти, що є порушенням норм харчування». Якщо взяти до уваги Постанову Кабміну України про затвердження норм харчування у загальноосвітніх навчальних закладах (додаток 1), то в них дійсно важко вкластися за 5 гривень на день без додаткових коштів. Беззаперечно, харчування дітей повинно бути якісним. Тож фінансування зазначеної вище районної Програми передбачено здійснювати не лише за рахунок районного, міського та сільських бюджетів, а також і з інших джерел, не заборонених законодавством України. І як знайти ці додаткові джерела - лягає на плечі директорів навчальних закладів, відділу освіти РДА. Добре, що більшість батьків учнів з розумінням ставляться до того, що діти повинні обідати в школі, і тому допомагають їдальням продуктами. Про це звучало в кожній розмові з директорами навчально-виховних закладів району і вони перказували щирі слова подяки батькам.
Окрім учнів у школах, гарячим харчуванням охоплена і малеча в дошкільних закладах. Їх годують тричі з розрахунку 13 гривень на день на одну дитину. Батьківська плата у сільських дитсадках складає 40% від зазначеної суми, а в місті - 60%.

Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора
Додаток 1
НОРМИ 
харчування у загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів (на одного учня, грамів)
Найменування Вікова група (років)
продукту  від 6 до 10 р. від 10 р.
Хліб житній 60 80
Борошно пшеничне 5 10
Крупи, бобові,
макаронні вироби 21 30
Цукор 15 18
Масло вершкове 8 10
Олія 7 10
Картопля 100 120
Овочі різні 140 180
Фрукти, соки 50 75
Фрукти сушені 8 8
Яйця, штук 1/4 1/4
Молоко та кисломолочні
продукти 18 20
Сир кисломолочний 16 20
Сметана 5 6
М’ясо, птиця, м’ясопродукти 35 35
Риба та рибопродукти 25 25
Чай 0,1 0,1
Хімічний склад
Білки 27 31,8
у тому числі тваринні 14,1 15
Жири 25,6 30,7
у тому числі рослинні 7 10
Вуглеводи 114 143
Енергоцінність, ккал 794 975

Комментариев нет:

Отправить комментарий