вторник, 9 февраля 2016 г.

Олена ШАРПАН, заступник головного лікаря з медичної частини КУ «Щорський районний центр ПМСД»: «Куріння спричиняє розвиток раку легень»

4 лютого увесь світ відзначив Всесвітній день боротьби проти раку, щоб звернути увагу людства до проблем, пов’язаних із цим захворюванням, і спільними зусиллями знайти шляхи подолання цієї загрози.
На сьогодні рак легенів, шлунка, печінки, товстого кишечника й молочної залози є однією із основних причин смертей у світі.

Важливо знати, що куріння та інші способи вживання тютюну щорічно призводять до 22% випадків смертей від раку в світі. Проте таку кількість смертей можна попередити. Зокрема, до 40% випадків захворювання раком цілком можливо запобігти, уникаючи контакту з тютюновим димом. Куріння  сигар або люльки подвоює ризик розвитку раку легень. Навіть при пасивному тютюнокурінні, ризик захворіти на рак легень зростає у 1,5 раза. Активні курці хворіють на рак легень у 20 разів частіше, ніж пасивні. Серед осіб, які курять більше 2 пачок сигарет на день, від раку легень вмирає кожний сьомий. Після стажу курця у 10 пачко-років смертність помітно зростає. Проте після відмови від куріння ризик раку легень постійно зменшується, і через 15 років він наближується до ризику для некурців. Крім того, жінки, які курять у період з 15 до 35 років, ризикують захворіти раком молочної залози на 34% більше, ніж жінки, які не вживають тютюн.
Україна відрізняється високим рівнем онкозахворюваності й входить до першої десятки країн світу щодо цього показника, маючи більше 160 тисяч хворих на рік. За даними ВООЗ в Україні рак легень — одне з найпоширеніших онкологічних захворювань серед чоловіків, а рак молочної залози - серед жінок.
Ухвалено ВООЗ план дій у боротьбі з неінфекційними захворюваннями на 2013-2030 рр., який спрямований на зниження на 25% випадків передчасної смерті від раку, серцево-судинних захворювань, діабету і хронічних респіраторних захворювань. Один із пріоритетів цього плану дій - зменшення споживання тютюнових виробів на 30%.
Взагалі, виникненню майже 43% ракових захворювань можна було б запобігти, дотримуючись елементарних норм здорової поведінки (відмова від куріння, фізична активність, збалансована та здорова їжа, своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки та шийки матки, утримання від тривалого перебування на сонці та в солярії, своєчасна діагностика та увага до власного здоров’я).

Комментариев нет:

Отправить комментарий