воскресенье, 28 февраля 2016 г.

Кухня Закарпаття

Подорож – це завжди цікаво. І не обов’язково за кордон. В кожній області України є свої особливі місця, де варто побувати, всюди знайдуться привітні мешканці. До речі, і туристичний сервіс є на будь-які статки. Мандрівка – це в першу чергу відпочинок, якщо вдається хоч на декілька днів (не кажучи про цілий місяць) змінити місце проживання, звичну обстановку. Споглядаючи нові краєвиди, архітектурні пам’ятки тощо відволікаєшся від буденних проблем, роботи. Й водночас вивчаєш батьківщину, її історію, традиції. А якщо вже вирішили поїхати кудись, то змінювати треба по-можливості все. Наприклад - щоденне меню. Кожна місцевість нашої неньки-України славиться своїми унікальними стравами.
Сьогодні розповімо про чудову кухню Закарпаття (на особливість якої впливає багато в чому угорська кулінарія). Окрім чистого гірського повітря і безлічі мінеральних вод, тут є багато різноманітних смаколиків, які варто спробувати, щоб потім, можливо, і приготувати вдома.
Кнедлики
Потрібно: 500 - 550 г борошна, 250 мл теплої води, 1 ч. л. солі, 1 ч.л. цукру, 10 г свіжих дріжджів, 1 яйце.

У теплій воді розводимо дріжджі, цукор та 50 г борошна на опару, даємо їй підійти 15 хвилин. Потім замішуємо м`яке тісто з решти борошна, опари, солі, яйця. Кладемо його у тепле місце на годину-півтори, щоб підійшло удвічі. (За цей час тісто обминаємо один раз). Готове тісто розкачуємо в товстенький пласт (до 4 см) і формуємо його у вигляді рулетів довжиною до 20 см.
Даємо їм підійти хвилин 15 і варимо на пару 20-25 хв. Готові гарячі кнедлики ріжемо на скибочки і подаємо з тушкованою капустою, різними соусами, м’ясом, поливкою, мачанкою.
Мачанка сметанна з грибами
Потрібно: 500 г свіжих грибів або відварених заморожених (найкраще смакують білі гриби), 200 г цибулі, 80 г вершкового масла, 1 ст. л. борошна, 200 г сметани, 200 г молока, спеції – за смаком.


Гриби нарізаємо тонкими пластинками (відварюємо, якщо треба. Адже, наприклад, печериці смажать свіжі. – Авт.) і смажимо до готовності з додаванням вершкового масла і покришеної цибулі.
На іншій сковорідці розігріваємо решту масла, додаємо борошно і, постійно помішуючи, смажимо його до золотистого кольору. Потім невеликими порціями доливаємо молоко, варимо до утворення однорідної маси (як сметана), постійно помішуючи.
Тепер додамо наші гриби, варимо 5 хвилин і додаємо сметану. Заправляємо страву перцем, сіллю, спеціями і готуємо ще 5 хвилин. Якщо мачанка вийшла загуста, можна додати ще трохи молока чи сметани і закип’ятити. Готову мачанку подають гарячою з кнедликами, макаронами чи картопляним пюре. (Замість грибів можна використати куряче філе).
Ще одна цікава страва є на Закарпаті - молочна несолодка каша Банош.
Вона дуже ситна, готується на сметані. І якщо зварена правильно, то має неперевершений смак, який не можна забути, і хочеться ще і ще раз таку кашу скуштувати. Не дарма ж по всьому Закарпаттю (на фото – бігборд під містом Мукачево) встановлені бігборди з рекламою не закладів харчування, а баноша. І лише внизу дрібним шрифтом читаєш назву кафе і його адресу, де подається ця страва. Справжній банош готують чоловіки на відкритому вогні в горах, щоб пропах димком. Ще одна особливість - помішувати його треба тільки в один бік і дерев`яною ложкою, а сметана повинна бути обов’язково триденного зберігання.
Потрібно: 1,5 склянки (200 г) кукурудзяної крупи дуже дрібно меленої (можна взяти кукурудзяне борошно або дитячу кашу швидкого приготування. Інакше доведеться дуже довго варити, щоб крупа розм’якла), 500 г сметани, сіль, сало або бекон, бринза. (Хто не любить кислувату кашу, варто взяти для приготування вершки замість сметани).
Сметану залити у чавунний казан і довести до кипіння. При потребі розвести водою чи молоком. Кукурудзяне борошно засипати тоненькою цівкою, помішуючи, в гарячу сметану й готувати на повільному вогні до загустіння (тістоподібної консистенції, схожої на рідку манну кашу). Банош в жодному разі не має бути густим! Весь час банош треба помішувати дерев’яною ложкою, доки на поверхні не виступлять крапельки масла. Як банош заблищить («Затанцює!» - кажуть гуцули)- знімайте казан з вогню.
Тим часом наріжте бекон чи сало на смужки і обсмажте на сковородці.
На простору тарілку викладіть банош, зверху - смажене сало чи бекон, добре притрусіть страву тертою бринзою. Їсти банош треба гарячим.
Смачного! І приємних вражень від подорожей!
Лариса МАРТИНЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий