воскресенье, 28 февраля 2016 г.

Про позитиви і проблеми

Минулий, 2015-ий, рік видався для нашого району доволі складним. (Як, зрештою, і для всієї країни). Але, попри певні проблеми, ситуація на Щорсівщині залишалася стабільною. Фінансування бюджетної сфери (освіти, медицини, культури) здійснювалося майже без збоїв, держава забезпечила необхідний рівень соціальної підтримки (зокрема – через систему субсидій на житлово-комунальні послуги),
а завдяки коштам з державного бюджету в районі реалізовано ряд проектів з будівництва і підвищення енергоефективності. Більш детально підсумувати, як спрацювала економіка району і бюджетні галузі в минулому році, було вирішено на спільному розширеному засіданні колегії райдержадміністрації та райради.
З першого питання порядку денного – виконання програми соціально-економічного розвитку району та райбюджету   - доповіла  начальник відділу економіки райдержадміністрації Г.М. Гукун. Проте увагою присутніх  більше заволодів наступний виступаючий -  начальник фінуправління РДА М.О. Іваницький. Він  відразу зазначив, що зведений бюджет району наповнюється переважно завдяки податковим  відрахуванням та іншим платежам закладів освіти, медицини, дистанції колії, локомотивного  депо, військової частини. У структурі бюджетних доходів усі разом вони складають 38,6%. Наповнюваність бюджетів сіл на 54,9% залежала від платежів за землю сільгосппідприємств. (Винятки – Смяч,  де домінує  єдиний податок, Великий Щимель – в доходах якого 51,9% становить акциз за реалізоване на автозаправці пальне, а в Гуті  Студенецькій, Єліному та Клюсах доходну базу формує переважно рентна платня за спеціальне використання лісових ресурсів). Разом з тим міський  бюджет тримається ніби на „трьох слонах” – єдиному податку (37,6%), земельному податку (30%), акцизному зборі (26,5%). План з бюджетних надходжень виконали всі громади, окрім Гутостуденецької, Софіївської, Тихоновицької, Новоборовицької.
Якщо вести мову про видаткову частину бюджету, то М.О. Іваницький констатував: 2015 рік вдалося завершити фактично без зарплатних боргів перед бюджетниками. Однак накопичився борг за енергоносії (переважно – за теплопостачання) – 1 млн 359,7 тис. грн. Раніше наприкінці року з центрального бюджету надходили додаткові кошти для подолання подібної проблеми, але  тепер таку практику припинено. Кредиторську заборгованість доведеться гасити за рахунок  власних доходів району. Скажімо, у січні  надходження райбюджету склали 1 млн. 325,8 тис. грн. Тобто  для розрахунків за енергоносії район мав би  віддати більше, ніж місячний дохід. А як тоді бути з поточними платежами? Тож  і доводиться віддавати  борг частинами.
У структурі видатків лідирує соціальний захист – 46 млн 659 тис. грн (36,5%). „Друге місце” в освіти – 39 млн 958 тис. грн (31,3%), „третє” у медицини – 21 млн 189 тис. грн (16,6%), а „четверте” у культури – 6 млн 340,9 тис. грн. (5%). Установи самоврядування отримали 6 млн 821 тис. грн, терцентр соцобслуговування – 3 млн 565,7 тис. грн, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – 272,8 тис. грн. Видатки на спорт  - 1 млн 122,4 тис. грн (у тому числі утримання спорт-шкіл – майже мільйон).
Надалі виступив заступник голови райдержадміністрації В.М. Карпенко. Після цього слово взяла начальник управління агропромислового розвитку РДА Н.О. Дятел. З почутої від неї інформації можна було зробити висновок, що сільськогосподарська галузь продовжує утримувати важливе місце в економіці району. Діють різні агроформування, торік вони виробили валової продукції на понад 100 мільйонів гривень. Однак при цьому простежується певна незбалансованість – на рослинництво припадає понад 90% загальної суми. У 2015 році зібрано 52 тис. 878 тонн зернових, середня врожайність – 38,2 цн/га. Намолочено 2491 т сої, 3058 т соняшнику, 194 т олійного льону, 278 т озимого ріпаку, 1326 т – ярого. Збільшено обсяги внесення мінеральних добрив – до 1717 тонн діючої речовини (на 1 га – 79 кг).
Озимі культури під урожай-2016 посіяно на площі 5 тис. 547 га, що на 9% більше, ніж минулого року. Сільгосппідприємства торік спрямували 68 млн 81 тис. грн. на капітальні інвестиції, придбано 61 одиницю техніки.
Станом на початок нинішнього року сільгосппідприємства мали 1328 голів великої рогатої худоби, 30 тис. 735 голів птиці. За 2015-й рік надоєно 1667 т молока, вирощено 203 т худоби і птиці, виробництво яєць склало 5 млн 713 тис штук.
На 2016 рік запланована модернізація та структурна перебудова галузі, залучення 26 млн грн. інвестицій, здійснення комплексу заходів для підвищення родючості грунтів, вдосконалення використання посівних площ, поліпшення племінної роботи тощо.
Сільський голова з Тур’ї Т.М. Мартиненко розповіла учасникам засідання про роботу самоврядування й видатки сільської скарбниці у 2015 році. Серед іншого, було проведено ремонт приміщення сільради, встановлено новий котел, загороджене кладовище. Згідно із затвердженою програмою відвідування садка дітьми з багатодітних родин і харчування учнів школи з таких сімей оплачується з сільського бюджету. Для сільського будинку культури придбано музичну апаратуру, оплачувався ремонт автомобіля лікарської амбулаторії. Сільрада придбала для роботи набір комп’ютерної техніки, газонокосарку. Сім’ї тур’янців, мобілізованих до АТО на сході, звільнено від сплати самооподаткування. У рамках програми матеріальної підтримки воїнів АТО виділено 10 тис. грн. на операцію одному учаснику бойових дій. Треба зазначити, що така практика витрачання бюджетних коштів отримала схвалення від більшості мешканців громади.
Про практичні заходи в сфері функціонування енергосистеми учасникам засідання розповів директор РЕМ М.Михалко.
Друге питання порядку денного колегії – „Про стан виконавської дисципліни та роботи із зверненнями громадян” – було розглянуто в протокольному режимі. За результатами розгляду ухвалено відповідні рішення.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий