понедельник, 8 февраля 2016 г.

Споживачі газу незабаром платитимуть окремо за транспортування газу та за сам газ

Такі вимоги Закону України «Про ринок природного газу», що вступив у дію 1 жовтня минулого року. За новим законом, транспортуванням газу та безпосередньо його продажем займатимуться різні організації. Наприклад, транспортування природного газу територією нашої області здійснюватиме ПАТ «Чернігівгаз», а продаватимуть — різні установи, одна з яких — ТОВ «Чернігівгаз Збут». Одразу варто зауважити, що відтепер у споживачів з’явилася можливість обирати, в якого з постачальників купувати газ.


На брифінгу, що відбувся днями в облдержадміністрації, наголошувалося на тому, що, по-перше, усі споживачі обов’язково мають підписати договори на постачання природного газу, по-друге, вони обов’язково мають з 1 по 5 число щомісяця повідомляти показники газового лічильника до відповідної установи і, по-третє, вчасно сплачувати за спожитий газ. Спеціальні зобов’язання це підприємство має лише перед двома категоріями споживачів: населенням та релігійними установами. Бюджетні ж організації одержуватимуть газ на тих же ринкових умовах, що й підприємства та комерційні установи. Тобто на умовах передоплати та суворого дотримання встановлених лімітів споживання. За перевищення лімітів, як і за недобір газу, передбачено штрафні санкції. Проте покупці газу мають можливість коригувати встановлені обсяги споживання тричі на місяць: 1, 15 та 25 числа.
Процедуру укладання договорів на постачання газу максимально спрощено: заповнений типовий договір можна не лише надати особисто, а й надіслати поштою чи, навіть, передати через контролера газової служби. Аналогічно, поінформував перший заступник голови правління ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Савченко, буде й з договорами на транспортування газу, що споживачі укладатимуть з «Чернігівгазом». Їх бланки населення отримуватиме вже з кінця березня. До речі, до обласного сектору НКРЕКП надходять від населення скарги про неправильність чи незрозумілість порядку нарахування плати за спожитий газ. Тож у випадку, коли споживач не повідомив показники лічильника з 1 по 5 число місяця, наступного за розрахунковим, «Чернігівгаз» виконує обчислення відповідно до встановлених законодавством норм. У подальшому ж здійснюється перерахунок відповідно до показань лічильника.

Комментариев нет:

Отправить комментарий