понедельник, 29 февраля 2016 г.

Про касу взаємодопомоги, самооподаткування та порядок у селі

Загальні збори жителів Жовіді й Піщанки не були багатолюдними,  зате, ті, хто на них прийшов, безумовно активні й уболівають за долю громади.



Колишній багаторічний незмінний сільський голова Тамара Бондар звично зайняла місце у президії – присутні одноголосно обрали її головою зборів. Приємно, що й у Жовіді, як у багатьох селах, колишні досвідчені очільники громад не полишають молодих наодинці з проблемами, а часто приходять на допомогу. Наталя Ховпун вдячна своїй наставниці й почувається впевненіше.
- Минулий рік, - починає свій звіт сільський голова, - був дуже напруженим роком нашої спільної роботи і забезпечення життєдіяльності сільської територіальної громади. Жителі села не байдужі до подій в зоні АТО. Перш за все хочу подякувати землякам, які брали чи зараз беруть участь у бойових діях на сході країни.
Робота сільради та виконкому зосереджувалась на здійсненні заходів з благоустрою населених пунктів, на наповненні сільського бюджету, боротьбі зі злочинністю, соціальному захисті, тощо. У всьому спиралися на депутатський корпус. Із 304-х мешканців громади більше третини  - пенсіонери, 156 чоловік працездатного віку, 33 школярі та 8 дошкільнят. Торік народилася одна дитина. ПСП «Яна Плюс», яке діє на території сільради, дає значні поповнення до сільського та сімейних бюджетів, гарантує робочі місця, допомагає населенню у вирішенні поточних проблем. Схвально доповідачка відгукувалася  про роботу сільського клубу, бібліотеки, відділення зв’язку, фельдшерського пункту, двох магазинів. А оскільки в Піщанці магазину немає, депутат сільради Олександра Мартиненко допомагає в реалізації хліба населенню.
Детально звітуючи про використання добровільних внесків, Наталія Ховпун підкреслила, що надійшли вони з 58-ми дворів замість 123-х. Забігаючи наперед, скажемо, що це стало темою активного обговорювання присутніми жителями села. Адже самооподаткування використовують для всіх, а платять його лише половина.
Цілою епопеєю було встановлення нової огорожі в центрі села. Матеріально допоміг на той час депутат обласної ради Олександр Веселий, а небайдужі мешканці села добряче попрацювали. Стару ж огорожу перенесли на сільське кладовище. Багато малих і великих корисних справ згадала керівник громади. При цьому дякувала за активну громадську позицію депутатам Олександрі Мартиненко, Віктору Шкірі, Миколі Гончаренку, Надії Чернецькій, Олександру Шеремету, приватному підприємцю Віктору Вороб`ю.
З корисною інформацією до мешканців села приїхали представники райуправління пенсійного фонду України Наталія Васько,  начальник управління праці і соцзахисту населення РДА Ольга Запорожець, які також відповіли на запитання присутніх. Депутат райради, заступник директора ПСП «Яна Плюс» Андрій Захарченко коротко поінформував про роботу сільгосппідприємства, а також детальніше зупинився на організації парування корів з власних підсобних господарств (це хвилює сільчан).
Із цікавістю прослухали присутні інформацію в.о. голови РДА Валерія Радібеди про здобутки району, який серед північних районів області лідирує завдяки перш за все заводу продтоварів та меблевій фабриці (їх продукцію знають і в країнах Євросоюзу), ТОВ «Техсервіс» (є замовлення із Міноборони). Вагомі здобутки має аграрний сектор району. Районна влада докладає зусиль аби запрацював Новоборовицький  спиртозавод.
Небайдужість жовідчан засвідчили в своїх виступах Віктор Шкіра, який запропонував створити касу взаємодопомоги власників корів (на випадок хвороби чи падежу худоби), Олег Ховпун закликав односельців бути небайдужими і дбати про впорядкування місць свого побутування, а животрепетні питання піднімав Петро Аліменко.
Підсумовуючи збори Тамара Бондар запропонувала визнати роботу сільського голови Наталії Ховпун задовільною, закликала більше дбати про наповнення сільського бюджету. Схвальний відгук знайшла ідея створення каси взаємодопомоги. Також присутні визначилися з сумами за утримання тракторів, коней та самооподаткування. Загалом збори пройшли організовано, конструктивно, по діловому.
Валентина Волокушина
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий