понедельник, 29 февраля 2016 г.

Є справи, які об’єднують, і ситуації, які роз’єднують

Перебіг першої половини сільського сходу в Нових Млинах  був традиційним – звіт про роботу керівника громади О.Згонник, обговорення існуючих проблем. Словом, як і в більшості інших сіл. Але потім на зібранні почали точитися суперечки, які інколи спричиняли вибухи справжніх емоцій.



Більше тридцяти мешканців села уважно вислухали доповідь сільського голови  О.Згонник про життя-буття у Нових Млинах та Лосевій Слободі протягом минулого року. Серед іншого вона сказала, що вже тривалий час сільрада живе без дотацій, бюджет  2015 року виконано на 106% (228 тисяч гривень). Добре, що ПСП „Яна Плюс” і СТОВ „Щорссільгоспсервіс” взяли  в оренду землі (так звані не витребувані паї) і платять за це громаді гроші. До речі, ще є можливість  розширити землекористування на території сільради й відповідні переговори з агробізнесом уже  тривають.
Жилих дворів у Нових Млинах 89 (196 мешканців), у Лосевій Слободі – 56 (135). У господарствах налічується 150 голів великої рогатої худоби, 60 свиней, 32 коней.  Демографічна ситуація складна – у  селах торік народилося по одній дитині, а померло п’ятеро селян. Якщо вести мову про соціальне забезпечення населення, то в Нових Млинах по субсидії на житлово-комунальні послуги звернулися 93% мешканців, у Лосевій Слободі – 90%. Допомогу в оформленні  необхідних документів потребуючим надали працівники сільради. Завдяки конструктивній співпраці з персоналом районного управління соцзахисту всі робочі питання вирішувалися доволі ефективно. Стосовно доходів людей, то джерело переважно одне – свої господарства. Бо офіційно працевлаштуватися практично немає де. І як знайти роботу – проблема дуже серйозна. Ще дехто отримує гроші за зданий в оренду земельний пай. За підсумками 2015 року, ПСП „Яна Плюс” сплатило власникам ділянок по 4% від оціночної вартості, а СТОВ „Щорссільгоспсервіс” – 3%. Молоко у населення закуповують два підприємства – з Ічні та Куликівки. Поки що його ціна  тримається на рівні 3 гривень за літр, хоча чи можна вважати таку суму відповідною тяжкій селянській праці? Напевно, тому  у Нових Млинах дехто воліє годувати молоком поросят, а не продавати його фірмам-заготівельникам.
Говорячи про громадське життя, О.Згонник висловила щиру подяку (і присутні її підтримали)  на адресу депутата райради М.Росіка.  Він, коли треба – чистить сільські вулиці від снігу, надає матеріальну допомогу у розв’язанні проблем громади, подбав про подарунки  дітям на Новий рік. Словом, люди задоволені. Й прямо сказали про це М.Росіку, який взяв участь у роботі зібрання. І принагідно висловили побажання – виділити матеріал, щоб огородити два колодязі.
Оголошуючи плани на  2016 рік, сільський голова назвала декілька основних пунктів: хоча б позасипати вибоїни на добряче розбитій дорозі, яка веде від села до траси, провести ремонт у приміщенні сільради та школи, найголовніше ж – взятися за ремонт мосту через річку Снов. Річ у тім, що старий міст вже практично вийшов з ладу, а на протилежному боці – і випаси, і сіножаті.  Словом, „мостова тема” є дуже актуальною і об’єднала багатьох новомлинівців. Справою цією сільрада займається давно. Вже закуплено ліс (сосну) на матеріал, дякуючи людям  - зробили первинну обробку колод. На черзі придбання дубів.  (Але ж така деревина – дуже  дорога). Також треба запастися цвяхами, скобами тощо. Окремий момент – власне, зведення мостових конструкцій. Є бригада робітників, яка править аж 1300 гривень за погонний метр.  Якщо порахувати, що довжина мосту понад 50 метрів, то виходить неймовірна, як для села, сума. Тож на сході люди вирішили, що по можливості до будівельних робіт треба залучати місцевих мешканців. Адже багато хто згодний зробити внесок у потрібну справу особистою працею.  Хоча, звісна річ, гроші все ж таки треба. (Для ведення розрахункових операцій на сході обрали громадську уповноважену – Г.Талаш). У контексті обговорення пролунала інформація, що семеро місцевих мешканців не внесли грошей до громадської каси самооподаткування. Пояснити таку поведінку спробувала присутня на сході одна депутат сільради, яка заявила: не всі довіряють сільському голові у фінансових питаннях. Однак швидко з’ясувалося, що виступаюча є родичкою колишнього секретаря сільради, в якої з керівництвом громади конфлікт юридичного характеру. Тож цілком можливо – відмова деяких осіб долучитися до самооподаткування насправді пояснюється здебільшого персональними причинами, а не реальними зауваженнями. У Нових Млинах очевидною є ситуація, коли конкретна справа (ремонт мосту) згуртовує людей, а ось з’ясування особистих стосунків – роз’єднує.  І дуже доречною в даному  випадку виявилася порада пенсіонерки О.Кузовлєвої,  яка по-простому сказала: „Дівки, досить уже вам, давайте жити дружно…” Бо й справді, інколи на сході палахкотіли справжні пристрасті, розмови починали вестися на підвищених тонах, а атмосфера в приміщенні нагадувала Верховну Раду. Деякі присутні, коментуючи все це, слушно  зауважили: хай у нашій сільраді теж існує опозиція, але вона повинна бути конструктивною.
Що ще цікавило людей на сході? Коли до села  приїде дільничний інспектор, чи виділять колись гроші „згори” на ремонт сільської дороги, чи можна організувати у Нові Млини автобусний рейс хоча б узимку. (Щоправда, люди й самі визнають – як у них назбирається достатньо пасажирів для поїздок, то транспорт прибуде, але якщо в салоні сидітимуть лише двоє-троє, то ніхто за такий маршрут не візьметься). Принагідно учасники сходу висловили зауваження на адресу депутата Верховної Ради А.Євлахова. Вони мають бажання хоча б побачити його і поспілкуватися, та й сподіваються на якусь конкретну допомогу громаді, наприклад – у ремонті мосту.  Зрештою, виборці хочуть елементарної уваги до їхніх проблем. (Всі ці пропозиції передані через депутатського помічника В.Сергійка).
У громаді Нових Млинів та Лосевої Слободи  більше десятка чоловіків мобілізовані в зв’язку з проведенням АТО. Рішенням місцевого  самоврядування вони звільнені від самооподаткування, кому треба – можуть виділити  землю для особистого селянського господарства,  їхні сім’ї по можливості отримують різну допомогу.
На сході виступив заступник голови райради І.Орда, розповівши про деякі аспекти реформи в сфері державного управління. Також слово взяли начальник відділу райуправління Пенсійного  фонду О.Пилипчук та головний спеціаліст управління  соцзахисту населення РДА  Ю.Мураха. Вони розповіли про стан справ  у таких питаннях як нарахування пенсій та субсидій, провели індивідуальні консультації.

Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий